Det britiske science fiction og fantasy-magasinet SFX har gjennom en avstemning på sine nettsider kåret Batman til tidenes beste superhelt.

Historien om millionæren Bruce Wayne som ikler seg flaggermuskostyme og kjemper mot skurker i Gotham City på nattestid har fenget folk i 70 år.

Batman dukket for første gang opp i en utgave av Detectice Comics i 1939, og ble så populær at han fikk sitt eget blad året etter.

Ni filmer

Det har blitt laget totalt ni filmer og én tv-serie om den mørke ridderen. Den siste filmen «The Dark Knight» fra 2008, med Christian Bale som Batman og avdøde Heath Ledger som erkeskurken Joker, ble en stor kassasuksess. Flere kritikere mener den er den beste av Batman-filmene.

I motsetning til Spider-Man og Superman, som kom på andre og tredjeplass i superhelt-kåringen, har Batman ingen superkrefter.

Han bekjemper kriminaliteten ved hjelp av ferdigheter i kampsport og detektivarbeid samt en rekke teknologiske nyvinninger som batmobilen, fly, helikopter, båt og et belte som består av varierende og utallige hjelpemidler.

Fornyer seg

Dave Golder, redaktøren av SFX sin nettside, forklarer hvorfor Batman vant kåringen slik:

— Uansett hvor mange ganger Batman fornyer seg - en mørk detektiv på 40-tallet, et leir-ikon på 60-tallet, en gotisk ridder på 80-tallet - er han alltid den kuleste, mest ikoniske og gjenkjennelige superhelten som finnes.

Topp 10 superhelter:

1. Batman

2. Spider-Man

3. Superman

4. Wolverine

5. Iron Man

6. Green Lantern

7. Captain Britain

8. Deadpool

9. Daredevil

10. Hulk