LILLESAND: Til høsten er det ti år siden Ketil Moe døde på vei hjem fra sitt 14. New York Marathon. Selve dagen, 11. november, skal markeres med oppsetningen av operamusikalen ”Some Sunny Night” om Ketil Moe og hans kinesiske venn Mark Wang. Stedet blir Møglestuhallen. Og rollen som Ketil Moe selv skal ikke spilles av hvemsomhelst.

— Alexander Rybak var lett å overtale. Programmet hans er imidlertid svært tett, så derfor satser vi på to forestillinger på samme dag. Og Møglestuhallen tar mange publikummere, sier mannen bak operamusikalen, Thomas Stanghelle. For øvrig sønn til Johan Stanghelle, Ketil Moes lege på Sunnaas Sykehus.

— Vi i Lillesand kommune har i lengre tid tenkt på en markering av 10-årsdagen. Og vi har etter hvert fått et kreativt samarbeid med Thomas Stanghelle. Som igjen har god kontakt med kineserne, sier ordfører Arne Thomassen.

Ketil Moe og Mark Wang gjorde et stort arbeid for Kinas 80 millioner funksjonshemmede. Navnene til de to er langt større i Kina enn vi i Norge gjerne forestiller oss. Blant annet ble det laget en 18 timers TV-serie om Mark Wang, der også Ketil Moe er med. Rundt 800 millioner mennesker har sett denne serien.

Gigantkor

En stor trupp av kinesiske musikanter og dansere, China Disabled People's Performing Art Group, besøkte Norge og Lillesand for et par år siden. I forbindelse med fremføringen blir det nytt kinesisk besøk, en tropp på 15 musikere. I tillegg planlegges et gigantkor på 100 sangere. De fleste blir fra Sørlandet, men også elever fra United World College i Fjaler er med. Her var Mark Wang elev etter å ha fått et stipend av dronning Sonja. Som for øvrig vil bli invitert til oppsetningen.

Rollebesetningen er langt fra endelig fastlagt. Foruten Rybak er Thomas Stanghelle selv klar, han skal spille Mark Wang. Og Finn Bendixen, Ketils fysioterapeut, skal være seg selv. Men en rekke roller, som dronning Sonja, står fremdeles ubesatt.

”Some Sunny Night” er oppført både i Folkets Store Sal i Beijing og ellers i 14 land i fire verdensdeler. Men dette blir faktisk første gang den settes opp i hele sin lengde i Ketil Moes fødeby Lillesand. Tanken om en oppsetning på Ketil Moes Plass ble fort forlatt. Stedet er for lite. I stedet velger man det største spillestedet i Lillesand. Under Ungdommens Kulturmønstring har man rundt 450 tilskuerplasser, her kan det trolig bli en god del mer.

Thomas Stanghelle kommer til å få en travel tid. Å øve med de ulike aktørene blir litt av et puslespill ettersom de vil befinne seg svært spredt. Selve musikalen skal også skrives om. Uansett er han svært glad for at grand prix-vinner Rybak sa ja. Dette blir hans operadebut! Og at han av skikkelse og utseende ligner en del på Ketil Moe, er jo ingen ulempe.

— Vi synes dette er hyggelig. Nå har vi nettopp satset på Scott og Hamsun, nå er det markering av Ketil Moe. Tidlig i prosjektet har vi informert fylkesmenn og fylkesordførere i de to Agderfylkene og utfordret kommunene rundt oss. Så vi skal vel komme økonomisk i havn. Dessuten har vi jo billettinntektene, sier Arne Thomassen.

Statuen på Rådhuset

Håpet er at man også skal kunne avduke den mye omtalte statuen av Ketil Moe og Mark Wang denne dagen. Man har nå forlatt plasseringen på Ketil Moes Plass, den ville blitt for dominerende. I stedet satses det på en mindre utgave, i kun én meters høyde, plassert på rådhuset.

— Den kinesiske kunstneren hadde bare kommet til modellstadiet, så dette forsinker ikke prosessen. Samtidig skal det avdukes en statue utenfor den kinesiske utgaven av United World College som nå er under bygging, sier enhetsleder Geir Jenssen. Han legger til at kineserne ikke er skuffet over løsningen i Lillesand, de føler seg heller beæret over at statuen skal plasseres i ”the city hall”.