Pressebilde.jpg Foto: Alf Solbakken

— Det er vel vår hyllest til sørlandssommerens fortreffelighet, sier Tenderleaves-vokalist Even Øygarden om den nye låten «Norwegian Moon» fra den ferske plata «Dreamweaver». Det høres overraskende hyggelig ut til Tenderleaves å være, men Øygarden kan forsikre om at sangen på ingen måte er «påtrengende optimistisk». Det nye albumet er nedstrippet, uten trommer, og med god plass til Øygardens karakteristiske vokal.

— Vi følte vel det var tid for en sånn plate nå. Vi har kanskje hatt en tendens underveis i plateinnspillinger, til å pusse og polere så mye at det vi startet med har blitt pusset vekk. Vi var i ferd med å gjøre det på nytt denne gangen, men spolte tilbake og rettet det opp. Jeg er godt fornøyd med resultatet, sier frontfiguren om duoens femte plate på litt over fire år.

Utfordring

Øygarden har laget låtene sammen med den andre halvdelen av Tenderleaves, Geir Kongshaug. På plata er det imidlertid sistnevnte som spiller så godt som alle instrumentene.

— Det var morsomt, men også en stor utfordring. Det var veldig krevende og skapte mye frustrasjon, spesielt rundt det tekniske. Men vi har gjort alt selv på denne plata, og det er første gang. Det har vært veldig lærerikt og interessant, sier Kongshaug, og forteller at albumet stort sett er spilt inn hjemme hos de to bandmedlemmene.

Fædrelandsvennens anmelder Rune Slyngstad har tidligere delt ut to femmere og to seksere til bandets foregående album. Denne gangen triller han en ny femmer.

— Ikke verst. Jeg så kanskje for meg en firer denne gangen, siden denne er såpass annerledes. Jeg er godt fornøyd med den femmeren, sier Kongshaug.

Trestemt

Duoens forrige plate «Sylvartune» ble også anmeldt av VG, hvor albumet fikk en firer. Anmelderen omtalte imidlertid tekstene som «pinlige». Tekstforfatter Øygarden sier han egentlig er litt enig i den beskrivelsen.

— Tekstene på den plata er ikke de jeg har jobbet mest med, men når man tenker på hvordan en gjennomsnittlig tekst er på radio, synes jeg vel det var litt urettferdig at det ble gjort et eksempel av meg. Hele prosessen med «Sylvartune» handlet mest om å ha det gøy. Det ble en ok plate, men jeg synes det var gøyere å spille den inn enn å høre på den i ettertid.

Når Tenderleaves nå skal spille de nye låtene live tar de med seg Mads With og Petter S. Tysland på vokal.

— Det blir spennende å gjøre noe nytt, det blir trestemte vokalharmonier, akustiske gitarer, dobro og steelgitar. Vi kler hele backkatalogen i en slags «folkdrakt». Jeg tenker at en god låt er en god låt uansett hvordan du velger å spille den. Det viktigste er følelse og nerve, sier Kongshaug.

6. februar spiller Tenderleaves på Vaktbua i Kristiansand, og vokalist Even Øygarden kan konstatere at han ikke har lært seg noen Mick Jagger-moves siden sist han sto på scenen.

— Nei, jeg har nok ikke det. Det blir den samme gamle introverte shoegaze-stilen som før, sier han.