DOKUMENTAR

Forfatter: Kristin Hatledal

Forlag: Samlaget

Historikeren Kristin Hatledal, født i 1983, har i sitt unge liv lest en rekke beretninger om motstandskampen 1940–45. Hun vet hvem som var hvem i de viktigste organisasjonene som ble skapt i kampen mot fascismen. De fleste var menn i sin beste alder. Men hvor var kvinnene? Det er mennene som forteller. Om sine egne bedrifter!

Det gir Hatledal et fremragende tilsvar til i sin bok «Motstandskampen, historia om norske motstandskvinner». Tre unge kvinner ble henrettet av tyskerne samme dag i juli 1944, i alt døde 26, hundrevis satt arrestert i kortere eller lengre tid. Flere i de beryktede konsentrasjonsleirene i Tyskland. Flere døde som fanger, men mange overlevde og kunne fortelle.

Det er krigen Kristin Hatledal forteller om, hva de gjorde, og hvem de utfordret. Boken er spennende, den gir oss flere smertefulle nærbilder, Og hun forteller om en lokal kvinne, Gudney Høeg-Omdal, som holdt ut torturen på Arkivet i Kristiansand i tre pinefulle måneder før hun ble sendt videre til Ravensbrück.

Hatledal dokumenterer at samtidshistorie skrives aldeles fremragende av unge forskere, gjennom intervjuer med tidsvitner, og omfattende arkivstudier. Dette er nemlig blitt et viktig bidrag til forståelse av kvinnenes deltakelse i motstandskampens omfattende organisasjoner. Det var kvinnene som redigerte de hemmelige aviser og sto for distribusjonen. De var kurerer. Og de var en del av den felles kampen for frihet.