Faren til journalisten Göran Rosenberg overlevde Auschwitz, kom til Sverige som flyktning etter krigen, der han 24 år gammel og gjenforent med sin ungdoms kjæreste startet på nytt i industribyen Södertälje. De var blitt skilt fra hverandre på seleksjonsrampen i Auschwitz-Birkenau i 1944. En tid gikk det riktig bra for mekanikeren på byens store lastebilfabrikk; den lille familien ble en del av folkhemmet, de fikk seg leilighet og folkevogn, men så, gradvis, begynte en nedgang som endte med selvmord. Sønnen (f. 1948) vil gjerne forstå sin far, som lite fortalte om sine krigsopplevelser, trenge inn bak tausheten; finne skyggene fra fortiden som innhentet ham til sist.

"Den som leter etter fortiden, må gå til oppgaven som en utgraver, spre det som man sprer støv, vende på det som man vender på jord," siterer Rosenberg den tyske forfatteren Walter Benjamin. Og det er det han gjør. Han jakter på spor etter faren i hans barndoms ghetto i polske ?ód?, i krigens arkiver, i dødsleirens fastfrosne minner, i svenske lokalaviser, i albumer, hos mennesker som kjente ham, han "fyller ut de stumme feltene mellom fornemmelse og hukommelse", som han skriver.

Rosenberg vever sin egen oppvekst i Södertälje inn i historien; far og sønn blir stående i relieff til hverandre, speiler hverandre, slik at fortellingen er mer enn en beretning om en far han så lite kjente, den er en søken etter forståelse av eget liv. Samtidig gir boken et fasinerende tidsbilde av etterkrigstiden Sverige, en tid preget av vekst og modernisering.

Det er sjelden å lese en så reflektert og søkende dokumentarbok som Göran Rosenbergs vandring i de spor etter faren som ennå lar seg lese, i hans utforskning av de replikaer han kan finne, holde vart om og formidle videre, en betagende og bevegende bok på grensen til skjønnlitteratur, skrevet med ømhet. Anbefales!

Rosenberg_Bokomslag_fil_200.jpg