Irene Gressli Haugen, avdelingsleder i Forfattersentrum Sørlandet utenfor Håndverkerens lokaler. Foto: Kristian Hole

— Vi vil vise fram årets bøker fra regionen, og alle forfatterne vi har hentet inn til lørdagens lesning har en tilknytning til Sørlandet, forteller Irene Gressli Haugen, som er avdelingsleder i Forfattersentrum Sørlandet.

Bokdag Sørlandet har vært arrangert årlig i Kristiansand siden 2011. Årets runde vil ha base på Håndverkeren lørdag, og på Kristiansand folkebibliotek torsdag og fredag.

Bokfestens høydepunkt

På lørdag skal altså 11 forfattere med tilknyting til Agder lese fra sine nye verk på Håndverkeren. På listen står Gunstein Bakke, Øyvind Berg, Line Baugstø, Bjarte Breiteig, Jan Kristoffer Dale, Birger Emanuelsen,Cathrine Evelid, Atle Håland, Geir Nummedal, Aksel Selmer og Erlend Wichne.

— På lesefesten lørdag kveld er det et knippe svært varierte forfattere som skal lese. Vi byr på alt fra arbeidernoveller fra Froland til eksperimentell poesi fra Mandal. Fra essay om litteratur og kunst, til drømmer fra Texaco. Og dette er bare et lite utdrag, sier Haugen.

— Grunnen til det er mest mannlige forfattere på lørdagens program skyldes den enkle grunnen at det er flere mannlige forfattere fra Sørlandet, legger Haugen til.

Men det er ikke kun litteratur på programmet. Artisten Monica Heldal er også hentet inn for å spille noen låter på lesefesten.

Forfattersamtale

Irene Gressli Haugen, avdelingsleder i Forfattersentrum Sørlandet utenfor Håndverkerens lokaler. Foto: Kristian Hole

Torsdag åpnes programmet på Kristiansand folkebibliotek, der forfattere diskuterer hvordan man skriver om følelser.— Forfatterne Rune Belsvik og Mirjam Kristensen skal ha en samtale med Sigurd Tenningen om det å skrive om følelser, uten at det blir klamt og klein. Dette er noe som både Belsvik og Kristensen mestrer godt i sin skrivestil. Hva tenker de rundt det å behandle store følelser litterært. Både det å skrive dem ned, og det å vekke følelser i leseren? Dette er noen av spørsmålene som vil være i fokus, forteller Haugen om programposten.

Barnebokdag

Etter torsdagens program, er det barnas tur til å snakke med forfatterne på biblioteket.

— Da får fem skoleklasser møte bokaktuelle barnebokforfattere fra Sørlandet. En klasse er fra videregående, og resten er fra barneskoler. Line Baugstø, Rune Belsvik og Amund Hestsveen skal møte hver sin klasse. Bjørn Arild Ersland er ute med to bøker og får møte to skolegrupper, avslutter Haugen.

Bokdag Sørlandet er støttet av blant andre Fritt Ord, Vest-Agder Fylkeskommune, Norsk Forfattersentrums Medlemsfond og ulike bokforlag.