— Her er så flott! Man kan ikke annet enn å ha det godt når Gud har pyntet verden så vakkert som i dag, sier Marie Keyrouz. Den libanesiskfødte nonnen kikker betatt ut av garderobevinduet på snøen så mange sørlendinger forbannet fredag morgen.

Søster Marie er en av hovedattraksjonene på Sacra Art Festival som starter på Kilden lørdag. Dett er Kildens storsatsing på religiøse kulturuttrykk fra flere verdensdeler, og ideen er å bygge bro og trekke publikum fra ulike religioner og etnisiteter til konsert- og teaterhuset den kommende uka.

Den syngende nonnen har blitt kalt "Den Hellige Stemme" av den franske storavisen Le Figaro. Hun har sunget siden hun var fem år, og det som kommer ut av munnen hennes er ifølge henne selv "Guds pust".

— Hele sangteknikken hennes er basert på det vi tror er den første, kristne musikktradisjonen. Dette blir en unik opplevelse, sier Bentein Baardson. Kilden-direktøren er veldig spent foran åpningen av Sacra Art-festivalen.

Høyt utdannet

— Vi får bare håpe det kommer folk, for her skulle det være noe for enhver smak, sier Baardson.

— Stemmen er hellig, og jeg har viet livet mitt til dette siden jeg var fem, sier nonnen som i sitt voksne liv har vært bosatt i Paris. For atten år siden grunnlag hun Nasjonalt Institutt for Hellig Musikk og hun har doktorgrad i antropologi og musikologi fra Sorbonne-universitetet bare for å nevne noe.

Debutplata "Chant Byantiin" skal ha rystet Europeisk musikkliv da den kom i 1989 ikke bare på grunn av det urgamle og unike repertoaret, men også på grunn av Maries stemmeprakt.

Unikt

Fædrelandsvennen overvar litt av prøvene fredag, og kan bekrefte at hun låter annerledes enn det meste. Denne musikken har hun turnert verden rundt med.

— Vet du om noen andre som driver med noe lignende i dag?

— Ikke det jeg kjenner til. Jeg bruker elementer fra armensk, gresk, syrisk, tysk, italiensk og latin. Det er gresk-ortodoks musikk, syrisk musikk og musikk fra Midt-Østen. Programmet favner Europa og Midtøsten, sier Søster Marie.

Eldste menighet

Hun er katolikk og er født inn i en maronittisk menighet, selv om hun bekjenner seg til den melkittiske trosretningen av katolisismen. Dette regnes for å være verdens eldste menighet med sammenhengende tradisjoner tilbake til det første århundret etter Kristus.

— Noe av musikken jeg har skrevet selv er basert på salmetradisjonene fra denne musikken, sier Søster Marie.

I tillegg til musikere fra KSO, opptrer hun sammen med sitt eget ensemble som spiller på orientalske instrumenter.

Fredsbudskap

Det er ikke bare snøen i Kristiansand som løfter humøret til Søster Marie denne uka. Valget av ny pave engasjerer henne sterkt, og hun har personlig møtt mannen som nå kaller seg pave Frans I.

— Han virker som en troens mann, og jeg tror vi har fått en pave som vil arbeide for fred. Og da tenker jeg ikke bare på fred i verden, men også fred internt i kirken, sier Søster Marie og ler.

— Konserten min her blir en bønn for fred i alle land. Jeg kommer selv fra et krigsherjet land og har startet stiftelsen Barn for Fred. Krig oppstår som regel på grunn av likegyldighet og mangel på kunnskap, og derfor er utdanning spesielt viktig i krigsherjede land, sier Søster Marie.

— Med kultur og musikk kan man også bekjempe ondskapen i verden, og det er det jeg skal gjøre lørdag, sier nonnen.