KRISTIANSAND: — Det sier seg selv at et navn som Rolf Gupta vil øke interessen for å studere her. Han er en kjempekapasitet med bred erfaring fra både inn- og utland. Nå vil vi sørge for at så mange som mulig av studentene får glede av ham, sier instituttleder Tore Bråthen ved institutt for musikk ved Universitet i Agder. Kristiansand Symfoniorkesters dirigent Rolf Gupta og fiolinisten Jan Bjøranger er ansatt i en henholdsvis 20 og 10 prosent stilling som professorer ved instituttet fram til jul. Ansettelsene er et ledd i arbeidet for å styrke klassiskutdanningen ved UiA.

— Vi ønsker å bruke ham til å undervise blant annet innen komposisjon, arrangementer og samspill. I tillegg ønsker vi at han holder generelle forelesninger om for eksempel musikkens rolle i samfunnet. Denne ansettelsen er en videreføring av samarbeidsavtalen med Kilden som vi inngikk i vår, sier Bråthen.

Internasjonal utdanning

Dirigenten selv ser lyst på å arbeide mer med unge musikere etter å ha dirigert Orkester Nordens oppsetning i Kilden forrige uke.

— Jeg har holdt to-tre forelesninger på UiA tidligere, og det var gøy. Trikset med å undervise er at man lærer mye selv av det også, sier Gupta. Med dette vender han tilbake til institusjonen som het Agder Musikkonservatorium da han selv ble uteksaminert som kantor i 1984. Da var han 17 år og trolig Norges yngste utdannede kantor med utdanning som pianist og organist. Siden tok han cembalistutdanning ved Weelinck Conservatorium i Amsterdam, komponistutdanning ved Norges Musikkhøgskole og dirigentutdanning ved Sibeliusakademiet i Helsinki. De senere år har han hatt en omfattende karriere som dirigent i inn- og utland, og nå er han sjefdirigent ved KSO. Dette åremålet utløper neste år.

Musikalsk potet

— Jeg er altså en "musikalsk potet", og kan undervise i komposisjon, spill og direksjon. Men kanskje enda viktigere er nettverket jeg kan tilby, både innenlands og utenlands. På UiA regner jeg med å undervise i kammermusikk og interpretasjon. Og man har også ønsket at jeg holder forelesninger for elever på både klassisk og rytmisk linje. Det blir spennende. Selv pleier jeg å si at det bare finnes to typer musikk, nemlig god og dårlig, sier Gupta.

— Det virker som om musikkutdanningen på UiA er inne i en spennende utvikling med mange muligheter. Vi har hatt de første prøvene på operaen "Tryllefløyten" på Kilden nå, og der ser jeg meget lovende takter fra noen av sangstudentene.

Nedleggingstruet

Fædrelandsvennen har tidligere skrevet om den nedleggingstruede klassisklinjen på UiA.

Dette semesteret klarte klassisk utdanning ved UiA bare å fylle 45 av de 65 studieplassene, og allerede i 2008 foreslo et studieporteføljeutvalg å legge ned utdanningen på grunn av manglende interesse. I 2009 gav Fakultet for kunstfag seg selv tre år på å rette opp den negative spiralen som for tiden gjør seg gjeldende ved alle læresteder for klassisk musikk.

Nå opplyser fungerende faglig leder Jan Oddvar Skisland ved fakultet for kunstfag at ansettelsene av Skisland og Bjøranger er de første tiltakene i høstens prosess for å styrke utdanningen. Det skjer etter at UiA i vår innledet et formelt samarbeid med Kilden som skal styrke interessen for å studere klassisk musikk.

— I løpet av høsten skal vi utarbeide et prosjekt for å løfte klassiskutdanningen, og denne skal behandles av fakultetsstyret. Men inntil da forsøker vi å få litt trykk på utdanningen med disse to ansettelsene, sier Skisland.