KRISTIANSAND: — Yes! tenkte jeg bare, nå har jeg endelig kommet inn på det jeg vil. Jeg føler meg utrolig privilegert, sier Charlotte Wallevik Hansen (16).

Sammen med tvillingsøsteren Maren (16) har de kapret to av 30 plasser til førsteåret på musikklinja ved Vågsbygd videregående skole fra høsten.

— Jeg gleder meg veldig til å begynne. Her får jeg både studiekompetanse og samtidig mulighet til å drive med det jeg interesserer meg aller mest for. Dessuten er det ekstra gøy at vi kom inn sammen. Vi er jo tross alt bestevenninner. På barneskolen ble vi splittet, og det var fullstendig krise, sier Maren og ler.

Siden fjerde klasse har søstrene fra Søm spilt både piano og gitar. Etter et opphold i California i fjor har de begge fått mersmak på å gjøre karriere innen musikk.

— Vi hadde et fag som het music technology, det var utrolig lærerikt og gav oss virkelig lyst til å fortsette med musikken. Nå skriver vi egne tekster for bandet vårt M.I.P (Music is passion), sammen med storesøsteren vår, forteller Charlotte.

— Hvem inspirerer dere?

LÅTSKRIVERE: Maren og Charlotte begynte å skrive egne låter for to år siden. Denne sangen er skrevet i USA og handler om å savne noen. Foto: Kristin Ellefsen

— Vi blir inspirert av artister som skriver egne sangtekster. Taylor Swift og Adele er noen av favorittene våre, men også Elton John, Beatles og Bob Dylan gir oss mye inspirasjon. Så nå blir det nok en god del øving og tekstskriving fram mot skolestart, sier søstrene.

Tøff kamp

På musikklinja på Vågsbygd vanskeligst er det like mange elever på venteliste som antall skoleplasser. Du må ha 4,88 i snitt for å komme inn der.

— Skolen er sprengt når det gjelder elevantallet. Vi skulle gjerne ha tatt i mot flere elever, men vi har rett og slett ikke romkapasitet til det, sier rektor ved Vågsbygd videregående skole, Åse Lill Kimestad, til Fædrelandsvennen.

Vågsbygd videregående er den eneste skolen i Vest- Agder som tilbyr både musikk-, dans- og dramalinje med fordypning i et av programområdene. Av til sammen 210 plasser på første skoleår, er det kun 30 tilgjengelige plasser ved skolens musikklinje.

— Det har vært stor rift om plassene til denne linja. Her er det like mange elever på venteliste som antall plasser. Derfor er det en del som dessverre ikke får oppfylt første ønsket sitt, sier seksjonsleder for inntak i Vest- Agder, Reidar Kyllesdal.

Med opptakspoeng på 48,8, noe som tilsvarer et karaktersnitt på 4,88 fra ungdomskolen, er det også det programmet som er vanskeligst å komme inn på.

— Det er en klar sammenheng med tilbud og etterspørsel. Jo færre plasser, jo høyere karakterer kreves.

Stor utfordring

Ifølge fylkeskommunen har det vært en økning i søkere til vg1 på grunn av befolkningsøkning i aldersgruppa. I Kristiansandsregionen var det innen søknadsfristen 90 flere søkere med ungdomsrett til vg1 sammenlignet med samme tidspunkt i fjor.

— Det har vært en stor utfordring å finne skoleplasser til alle, og få kabalen til å gå opp, sier Kyllesdal.

Størst utfordringer er det blant yrkesfagene, hvor det har vært en økning i primærsøkere til blant annet elektrofag, bygg- og anleggsfag, service- og samferdsel og teknikk- og industriell produksjon.

— Vi ser at flere av søkerne har listet opp en kombinasjon av disse fagene. Dette har resultert i at enkelte må belage seg på å få andre eller tredje ønsket sitt, forteller inntakslederen.

Øker kapasiteten

I år har nærmere 1000 ungdommer søkt seg til yrkesfagene, bygg, elektro og teknikk og industriell produksjon på vg1. Det er 100 flere enn fjoråret. For programmet teknikk og industriell produksjon har det vært vanskeligst å komme inn på Søgne videregående, mens for elektrofag er det Vennesla videregående som har høyest karaktersnitt. Tilsvarende er det for byggfag ved Byremo videregående skole.

— For å kunne oppfylle søkerens rettighet om inntak til ett av tre programønsker, har det vært nødvendig å øke kapasiteten på disse områdene i regionen, sier Kyllesdal.