VERDIG:- Vi ønsket en plassering som er egnet for kontemplasjon, og som samtidig er et sted der mange folk ferdes, sier Jørgen Kristiansen. Foto: Lars Hoen
UPASSENDE NABOSKAP: Dagfinn Kjølsruds skulptur "Slaktescene" ved biblioteket er mildt sagt et eksepsjonelt upassende naboskap for minnesmerket. Foto: Lars Hoen
ALTERNATIVER: Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) har ledet arbeidsgruppen som har foreslått å plassere monumentet ved Domkirken. Både Samsen og Wergelandsparken ble forkastet. Foto: Lars Hoen
STØYENDE: Plassering ved Samsen var uaktuelt på grunn av trafikkstøy. Foto: Fotomonatasje/Svein Tybakken – Kristiansand kommune
NYE PLANER: Plassering i Wergelandsparken ble forkastet på grunn av nye planer som kan innebære en lekearena for barn. Foto: Fotomonatasje/Svein Tybakken – Kristiansand kommune

KRISTIANSAND: Parken på hjørnet av Kirkegaten og Gyldenløves gate er nå valgt ut som det beste stedet å reise den drøye to meter høye granittstatuen som en anonym giver har tilbudt samtlige kommuner som mistet en flere av sine innbyggere i terrorhandlingene 22. juli..

— Det er et sted som gir mulighet for kontemplasjon og ettertanke samtidig som det er et område der mange unge ferdes. Det er både sentralt og synlig, og har i tillegg den verdighet et slikt monument krever, sier varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF).

Kristiansen har selv ledet arbeidsgruppen som fikk i oppgave å finne en egnet plassering etter at bystyret den 22. februar takket ja til gaven fra den anonyme giveren. Med seg i gruppen har han hatt leder for den nasjonale støttegruppen Trond Blattmann, AUF-representant Arne Bendik Rekve, rådgiver Pål Karsten Kristensen fra kulturetaten, parksjef Svein Ole Breland og rådgiver Hanne Katinka Hofgard fra Parkvesenet

Det ble også vurdert å sette monumentet ved Samsen og i Wergelandsparken, men Samsen ble droppet på grunn av sjenerende trafikkstøy, og Wergelandsparken blant annet fordi den er foreslått som ny lekearena for barn.

Pårørendes ønsker

— Har dere ikke vurdert å plassere den et fredeligere sted, for eksempel i en grønn lunge på Odderøya med utsikt mot havet, eller et annet vakkert sted i naturen?

— Vi har tatt sterke hensyn til de pårørendes ønsker, og de har hatt ønske om at den skal stå et sentralt sted der folk ferdes, sier Kristiansen.

Flere ulike alternativer ved Domkirken ble drøftet, blant annet å la den stå nærmere biblioteket. Det ble "fragått grunnet manglende harmoni med eksisterende skulptur" som det heter vakkert innpakket i sakspapirene som nå går til bystyret. Sannheten er at der troner Dagfinn Kjølsruds skulptur "Slaktescene" som både i utforming og tittel står i grotesk kontrast til det nye monumentet.

— Det står fortsatt ganske nær. Kan ikke det flyttes?

— Å flytte en skulptur er ikke det letteste man kan gjøre. Se bare på fontenen i Markens. Ved å plassere den på hjørnet ved Kirkegaten oppnår vi den nødvendige avstand.

— Hva med parkering forbudt-skiltet, det er vel heller ingen estetisk nytelse?

— Sånt regner jeg med at parkvesenet tar seg av, sier Kristiansen.

Vakkert minnesmerke

Arbeidsgruppen han har ledet, ble i all hast oppnevnt av kulturdirektøren, og fremgangsmåten fraviker fra normale prosedyrer for plassering av kunst i det offentlige rom. Ingen kunstnere ønsket å delta i prosessen, men til gjengjeld har gruppen rådført seg med KrF-politiker Harald Sødal som har mange og sterke meninger om byens historie og estetikk.

— Kan ikke en plassering ved Domkirken bli farlig lik en gravstøtte?

— Det er et vanskelig spørsmål å svare på, men personlig synes jeg det vil bli et vakkert minnesmerke.

— Mange mener det er alt for tidlig å fatte vedtak om slike minnesmerker så tett opp til selve tragedien? Burde man ikke ha ventet litt?

— Det er selvfølgelig et veldig betimelig spørsmål som det kan gis ulike svar på. Men all den stund bystyret fattet vedtak om å motta gaven, så har vi ikke brukt tid på å drøfte det i arbeidsgruppen.

Direkte til bystyret

Saken skal behandles i bystyret 20. juni. Egentlig skulle den først ha gått til kulturstyret og byutviklingsstyret, men på grunn av streiken, og fordi man ønsker sluttbehandling før sommerferien, går den direkte til bystyret. Både kirkesjefen, Domkirkens menighetsråd og fylkeskonservatoren har vært rådspurt og har gitt sin godkjenning.

— Vi ønsker en verdig behandling uten for mye støy. Jeg har allerede sondert med de andre partiene og tror vi skal få dette gjennom enstemmig, sier Kristiansen. Han antar at en avduking vil finne sted etter skolestart i august.

Kristiansand mistet to av sine unge på Utøya, Torjus Blattmann (17) og Porntip Ardam (21). Mandal og Lyngdal mistet begge en av sine unge, og i Mandal er det bestemt at monumentet skal plasseres på Risøbank. Det ble vedtatt etter at en faggruppe først hadde foreslått plassering ved kulturhuset Buen, men politikerne valgte heller å lytte til råd fra AUF. I Lyngdal er det aktuelt å plassere minnesmerket ved den nye ungdomsskolen.

Kunstnere sa nei

Samtlige kunstnere som ble forespurt om å bistå som konsulenter i forbindelse med plasseringen av 22. juli-monumentet i Kristiansand, takket nei.

— Flere kunstnere ble kontaktet, men ingen ønsket å ta på seg oppgaven, opplyser daglig leder Ylve Thon ved Agder Kunstnersenter til Fædrelandsvennen.

Det vakte til dels sterke reaksjoner i kunstnerkretser da det i januar ble kjent at en anonym giver hadde gitt Nico Widerberg i oppgave med å lage monumentet over de 77 ofrene som ble drept 22. juli.

Både fremgangsmåten, tidspunktet og valg av kunstner ble kritisert. Mange mente at det er alt for tidlig å reise et slikt monument, og at det i alle tilfeller burde vært utlyst en konkurranse i forbindelse med oppdraget. I tillegg ble det påpekt at skulpturen nærmest er en kopi av et monument Widerberg laget til Alfaset minnelund i Oslo i 1998. Ved plassering av kunst i det offentlige rom får det de regionale kunstnersentrene i oppgave å peke ut en kunstnerisk konsulent som kan bistå i prosessen. Ingen Agder-kunstnere ønsket å delta.

— Av ulike grunner hadde ingen anledning, sier Ylve Thon, uten å kunne utdype grunnene nærmere.

Selv synes hun det er synd at kommunens nye regler for plassering av kunst i det offentlige rom ikke er fulgt i denne saken. De behandles i bystyret i neste uke i forbindelse med den nye kvadraturplanen, og innebærer at et rådgivende kunstutvalg alltid skal uttale seg i forkant av den politiske prosessen.

— Kommunen får nå nye, veldige gode retningslinjer, og vi på kunstnersenteret skulle ønske at også denne saken var blitt behandlet etter de nye reglene, sier Ylve Thon.

Forespørselen til Agder-kunstnerne ble også sendt ut via Regionalt Samarbeidsutvalg for Utsmykning (RSU), der kontaktperson er billedkunster Anne Aanerud. Hun ønsker ikke å kommentere den kollektive motviljen mot å delta i prosessen.