"SINNA MANN": Anita Killis sterke animasjonsfilm vises onsdag. Den handler om et barn som vokser opp i en familie med en voldelig far.
"BOY EATING THE BIRDS FOOD": Den greske filmen er spillefilmdebuten til regissøren Ektoras Lygizos, og er basert på Knut Hamsuns "Sult".

GRIMSTAD: Den 36. Kortfilmfestivalen åpnes i Grimstad tirsdag kveld, og nytt av året er et samarbeid med Ibsen— og Hamsun-dagene, som også kalles Sørlandets litteraturfestival.

— Det er artig. Bak, og i, hver film finnes det litteratur, og det er forbindelseslinjer mellom både film, billekunst og litteratur, sier Torolf Kroglund, festivalsjef for Sørlandets litteraturfestival.

"Forbindelser"

Litteraturfestivalen, som arrangeres senere i sommer i Grimstad, har "Forbindelser" som tema i år. Kortfilmfestivalen er glad for å få en enda sterkere lokal forankring, og ser på samarbeidet som spennende.

— Det blir ingen filmhistorie uten det skrevne ord, og vi ser også at litteraturen er påvirket av film, sier Torunn Nyen, kunstnerisk leder i Kortfilmfestivalen.

— Film oppleves ofte som nært og virkelig, mens litteratur kan virke mer abstrahert, mener Kroglund.Onsdag vises de to filmene "Sinna mann" av Anita Killi og "Boy Eating the Birds Food" av greske Ektoras Lygizos, og Kroglund vil samtale med regissørene under hver visning.

Prisvinnende kortfilm

Til "Sinna mann"-visningen kommer også forfatteren av boka Killi har basert sin film på, Gro Dahle, samt Dahles mann Svein Nyhus, som har illustrert barneboka.

— Arrangementet handler om forbindelsene mellom de tre kunstnerne. De tre har forskjellig uttrykk, gjennom tekst, stillbilder og levende bilder. Dahle skal fortelle om hvordan storyen kom til, mens Nyhus og Killi skal samtale om hvordan de visualiserte historien. Filmen skal vises, og vi har også en utstilling med noen av Nyhus sine illustrasjoner fra boka, forteller Kroglund.

Killis kortfilm ble vist på Kortfilmfestivalen i 2009, og var i 2010 verdens mest prisbelønnede kortfilm.

Gresk tolkning av "Sult"

Senere på onsdagen står "Boy Eating the Birds Food", som er spillefilmdebuten til greske Lygizos.

— Filmen er basert på Knut Hamsuns "Sult". Det er krise i Hellas nå, og mange unge folk sliter. I filmen ser vi hvordan psykologien i sulten påvirker det som skjer, sier Kroglund.

— Vi er opptatt av det som skjer i Hellas. Vi har en gresk kortfilm med i konkurranseprogrammet, og Lygizos har et forhold til Ibsen, gjennom en instruktørjobb på et teater. Men det er en film jeg har tatt med uten å ha sett den, sier Nyen.

— Det er en til dels sjokkerende film, og det er spesielt en scene som er veldig sterk, legger Kroglund til.

Både Nyen og Kroglund håper samarbeidet kan komme begge festivalene til gode.

— Det er viktig at festivaler er slik, og at de ikke blir introverte, men tenker på tvers av grenser. Kortfilmfestivalen har et nasjonalt og internasjonalt navn, og vi synes det er artig å knytte oss opp mot den, sier Kroglund, og håper det kan være med å åpne noen dører for litteraturfestivalen.

— Vi legger ned mye ressurser og penger i festivalen, og ønsker at flest mulig skal ha glede av den. Vi ønsker at dette skal bidra til å knytte festivalens forbindelse til Grimstad, sier Nyen.