KRISTIANSAND: — I fjor lagde jeg et innadvendt kunstverk på samme sted som handlet om isolasjon, og i år har jeg laget det stikk motsatte, sier Lene Dalgård.

Rett før helga kom det opp en iøynefallende installasjon på sydspissen av Odderøya. På svaberget står en fem meter høy metallstang, og på et tverrstag henger det som ser ut som to stålbørstede metallkuler og svaier i brisen.

Må nært

— Kulene er 60 centimeter i diameter, og det er meningen at de skal være i bevegelse i takt med elementene. De er lakkert på et billakkererverksted, og de er nok laget av et helt annet materiale enn det ser ut til. Litt av meningen med kunstverket er at man skal oppleve det på nært hold. Du får ikke den samme opplevelsen når du ser den på avstand, sier Dalgård.

Odderøya-kunstneren har tydeligvis gjort det til sin greie å lage skulpturer på sydspissen av Odderøya. For nesten nøyaktig ett år siden kunne båtfolket se en slags hvit kasse med spiss topp på når de seilte forbi. Navnet på denne installasjonen var "Utenfor — innenfor". Den fikk stå i fred for både forbipasserende og sørvesten i flere måneder før den ble fjernet.

Bevegelse

Før helga satte Lene Dalgård altså opp sin installasjon nummer to på samme sted.

— Denne heter "Flyt", og den er en videreføring av prosjektet fra i fjor. Her kan du sitte og kjenne på bevegelsene i havet eller i lufta, og "Flyt" gjenspeiler og forholder seg også tydelig til disse bevegelsene, sier Dalgård

— "Flyt" er et ledd i masteroppgaven min ved UiA hvor jeg skriver om nærvær. Dette er et sted jeg føler en veldig sterk tilstedeværelse. Kontakten med elementene er sterk, og jeg føler et konkret, sanselig nærvær, sier Dalgård.