KRISTIANSAND/OSLO: — Som artist er det døden å være med på Idol, uansett hvordan du vrir og vender på det. Det er alt jeg vil si om det programmet, sier Christer Falck, og innrømmer at han ikke kjenner til Sørlandets store idolhåp Steffen Jakobsen.

Sitatet sier likevel hva artistutvikleren og produsenten tenker om verdien av artistkonkurransen. Men Falck får liten støtte av de lokale countryartistene Bjøro Håland og Arly Karlsen.— Jeg tror det Steffen opplever nå betyr mye. Han har fått en pangstart på karrieren, og har allerede kommet til dekket bord. Folk vil ha han, publikum er sultne, sier Håland, som har medvirket på mer enn 60 utgivelser og har solgt mer enn to millioner plater og kassetter bare i Norge.

Kvantesteg

KVANTESTEG: - Han har fått et løft på frasering, teknikker og stemmebruk. Han må ha ligget i hardtrening, sier Arly Karlsen om Steffen Jaksobsens utvikling. Foto: Lars Hoen

— Tidligere har jeg ikke lagt så mye merke til Steffen. Han har alltid hatt en god stemme, men har ikke vært "over the edge". Det han presterer på Idol nå, viser at han har løftet seg noen hakk på kort tid. Han har tatt et kvantesteg, sier Karlsen, som har turnert i en årrekke, og nylig ga ut plata "Spinning" med sine venner i The European Highwaymen, G. Thomas og Ove Støylen.Karlsen mener Jakobsens suksess beviser at country har blitt mer akseptert blant musikkinteresserte.

— Det betyr mye for countrymusikkens fremme. Det er ikke bare en gjeng med wannebe'er og fyll og spetakkel. Man får respekt for country/roots-grenen når det leveres kvalitet, sier Karlsen.

Hardtrening

Håland slo gjennom tidlig på 80-tallet, og har etter det vært Sørlandets største countryartist. Han sammenligner oppmerksomheten Jakobsen nå opplever med da han selv slo gjennom som artist.

PANGSTART: - Han har allerede kommet til dekket bord, sier Bjøro Håland, som sammenligner oppmerksomheten Jakobsen nå opplever med da han selv slo gjennom tidlig på 80-tallet. Foto: Anette Os

— Det ligner på da jeg turnerte, da var det også et positivt trøkk rundt country. Det kunne være samlet tusenvis da jeg opptrådte på messer rundt omkring. Jeg husker en gang det var 20.000 mennesker da jeg sang på Gimlemessen, mimrer Håland, som har latt seg imponere av bassen fra Grimstad.- Han har en særegen stemme, en basstemme få er født med, men som mange hadde ønsket å ha, sier Håland.

— Han er bare 23 år, men leverer varene som om han skulle vært eldre. Han har fått et løft på frasering, teknikker og stemmebruk. Han må ha ligget i hardtrening, mener Karlsen.

Skal stemme

Håland har kun fått med seg Jakobsens første Idol-audition fra Oslo, der han sang Josh Turner-låta "Your Man", mens Karlsen følger sørlendingen tett i Idol. Begge tror han kan nå langt.— Han har klart å fenge folket, og det virker som de liker han også som person. Det betyr mye, sier Håland, som lover å stemme hvis han får anledning til å se på programmet.

— Jeg tror faktisk han kan vinne. Det er noe magisk over det som har skjedd. Jeg skal stemme, og oppfordrer alle andre til å gjøre det samme, sier Karlsen.