Inn kommer Napoleon på en trehest og proklamerer noen setninger på mer eller mindre forståelig sørlandsk-fransk. Deretter entrer Eidsvollmennene scenen, kong Carl Johan, kong Christian Fredrik og en rekke historiske skikkelser forbundet med grunnlovsåret 1814. Det er fjerde gang Flekkefjords sangforening setter opp det de kaller en cabary, en blanding av revy, konsert og cabaret. «Norge i 200 — et skråblikk» er en absurd sammenblanding av humor og historie.

OPPVARMING: Håvard Helseth øver på sin entré som Napoleon Bonaparte i kulissene lørdag. - Det er viktig å løpe for ut når jeg har tapt krigen, forklarer han. Foto: Jørgen Steffensen

Fleip, fakta og 1814

Lørdag stilte herrene mannsterke opp på Kilden, etter å ha spilt revyen for fulle hus tre ganger i Flekkefjord.

— Vi synes grunnlovsjubileet var en gylden anledning til å lage en ny cabary. Vi serverer en musikalsk reise fra 1814 og fram til i dag, forteller korist og langvarig medlem Hans E.H. Jacobsen.

I forestillingen trekker koret humoristiske paralleller mellom låter og historiske hendelser, noe som ender opp med en miks av fleip og fakta om nasjonale hendelser fra grunnlovsåret og fram til i dag. Det er også flettet inn en god dose sørlandshumor. Et eksempel er gatenavnet Eidsvollsmanns Mørchs gate på Grim, som ifølge de muntre herrene kan være utfordrende å få riktig fram til taxisjåføren etter en fuktig aften på byen.

— Vi er jo ikke det tradisjonelle koret som bare synger gamle nasjonalromantiske sanger. Vi synger selvfølgelig dem også, men vi putter inn mye sanger som vi vet folk kjenner, både fra nyere og eldre musikkhistorie, sier dirigent Thor Kristian Rasmussen.

ROCK 'N' ROLL: Det er fullt lovlig å vrikke på hoftene når Flekkefjords sangforening entrer scenen. Her fremfører Per Georg Ellingsen "Good Luck Charm" av Elvis Presley med imponerende hoftebevegelser. Foto: Jørgen Steffensen
MED TEKST: For anledningen hadde Flekkefjords sangforening laget en egen Eidsvollssang. Teksten var selvfølgelig slått opp på projektor, slik at publikum kunne synge med. Foto: Jørgen Steffensen

Snittalder på 60

Med et ensemble på 45 sangere, hvor snittalderen er rundt 60 år, har de et stort repertoar å spille på. Og Flekkefjords sangforening gjør ingenting sånn «helt etter boka». De lager gjerne sine egne personlige versjoner av kjente låter for å få det til å passe bedre inn i en sørlandsk setting.

— Vi lager mye tekster og musikk selv, og vi prøver å folkeliggjøre sangglede. Når vi deltar på Skagenfestivalen i Danmark synger vi gjerne for 2000 publikummere, og etter hvert har vi fått troa på at det vi serverer er noe folk vil ha, sier Rasmussen.

SAMHOLD: Dirigent i mannskoret Thor Kristian Rasmussen elsker å være sjef for et kor som har våget å gå sine egne veier og lager show på utradisjonelt vis. - Mange har ikke stått på en scene siden de gikk på skolen. Men her smitter både entusiasmen og sanggleden lett, sier sier. Foto: Jørgen Steffensen

— Jeg lurer noen ganger på hva det egentlig er vi er med på. Men det er tydelig at folk synes det er moro siden de stiller opp, sier korist Alf Morten Normann.

Kor med tradisjoner

Dirigent Rasmussen mener det er det gode samholdet i koret og entusiasmen som gjør at mannskoret stadig rekrutterer nye medlemmer. Koret ble stiftet så tidlig som i 1871, og har i dag rundt 50 medlemmer.

— Her er det alltid noen som tar vare på deg, og ingen er redde for å drite seg ut. Og klarer du ikke å drite deg ut selv, så gjør noen andre det for deg, spøker korist Eivind T. Johansen.

I anledning forestillingen på Kilden lørdag, sørget han også for at de 145 oppmøtte publikummerne ble tatt vare på i pausen. For at ingen skulle bli sultne ble det derfor delt ut smaksprøver på surdeigsbrød bakt på 1814-vis i foajeen.