— Jeg gleder meg til å begynne. SKMU er et skjønt, skjønt sted, sier Lars Grambye på telefon fra København.

Vil bli ved SKMU

1. mars blir han ny direktør ved SKMU Sørlandets Kunstmuseum. Hans forgjenger, Karin Hindsbo forlot direktørstolen til fordel for å bli sjef i KODE i Bergen. Det startet en debatt om utenlandske direktører som har brukt SKMU som et springbrett til nye jobber i større byer.

— Jeg forstår godt de tidligere direktørene som har fått fristende tilbud. For min del har jeg har en lang karriere bak meg, og det er ikke min intensjon å være ved SKMU i en kort periode. Jeg håper at dette blir et langvarig samarbeid.

Internasjonalt nettverk

53 år gamle Lars Grambye startet sin karriere i 1992 på Louisiana Museum of Modern Arts. Senere har han vært direktør for markante kunstinstitusjoner i Skandinavia, som Malmø Kunsthall og Kunsthallen Brandts.

— Hva kan du tilføre SKMU?

— Jeg kan bidra med mange års erfaring og et internasjonalt nettverk. SKMU skal være en moderne kunstinstitusjon som retter seg mot både internasjonale og lokale kunstnere. Kunstmuseet skal ha en synlig ledelse, og vi skal jobbe godt med de mange faglig, kompetente ansatte.

— Hva slags inntrykk har du av SKMU?

— Sørlandets Kunstmuseum har en fin profil med internasjonale og lokale kunstnere. Det er en superviktig kombinasjon. Videre er SKMU fleksibel og dynamisk, og det er en slik institusjon jeg vil jobbe ved.

Nye forventninger

— Hvilke utfordringer ser du?

— Vi må forstå at publikum har endrede behov. Man kan ikke fortsette den passive måten der publikum kommer inn i et museum og ser på ting. Det er nye forventninger til aktivisering, interaksjon og dialog, og vi må være til stede i sosiale medier. Henvender vi oss til publikum på rett måte, kan det være mye læringspotensiale i et museum, og jeg håper at det skal bli helt naturlig for unge mennesker å gå på museum, svarer Grambye.

Han har et godt inntrykk av Kristiansand som kunstby.

— Kristiansand er en livlig by, og en interessant kunstby. Det virker som om det er mye aktivitet rundt Sørlandets Kunstmuesuem.

Ønskes velkommen

Styret ved SKMU er fornøyde med valget av ny direktør, og beskriver Grambye som er en stor, kunstfaglig autoritet.

— Vi er svært stolte over å presentere Lars Grambye som ny direktør ved Sørlandets Kunstmuseum. Som utdannet kunsthistoriker med en lang institusjonskarriere bak seg har han de beste forutsetninger for å videreføre og videreutvikle den positive trenden vi har hatt på museet de siste årene, sier styreleder Per Norstrøm i en pressemelding.

Leder for Kristiansand Kunsthall, Cecilie Nissen ønsker Lars Grambye velkommen til byen, og håper på et godt samarbeid.

— Han har en veldig kompetent bakgrunn, og er nok en person som kan løfte museet videre, mener hun.