— Det er mye interessant i det området vi ikke har fått vist fram, med Bredalsholmen verft, kanonmuseet på Møvig og Flekkerøy havn. Hvis vi flyttet Vest-Agder-museets hovedsete dit, kan det også trekke det publikummet Bredalsholmen fortjener, sier ordfører Arvid Grundekjøn (H).

Mandag ble det kjent at den lenge tillyste flyttingen av Vest-Agder-museet til Odderøya er foreslått avlyst av rådmennene i Kristiansand og Vest-Agder fylkeskommune. Dette har vakt bestyrtelse, ettersom den har vært planlagt i femten år og ble politisk vedtatt i 2008. Bystyret tar 9. april stilling til dette, i tillegg til om man skal utrede på nytt hvor Vest-Agder-museet skal ha sin nye formidlingsbygning. Ordføreren er enig i at utendørsmuseet bør bli stående der det er på Kongsgård. Når det gjelder formidlingsbygg har han altså en idÉ som hittil ikke har vært luftet i Fædrelandsvennens spalter:

Hittil perifert

— Det er gode argumenter for både Odderøya og Kongsgård. Men det er også gode argumenter for å ha det på Bredalsholmen. Der blir store arealer frigitt når det gamle renseanlegget avvikles, sier ordføreren. Bredalsholmen har hittil vært en periferi i Kristiansands museumsflora, men nå skal Riksantikvaren og fylkeskommunen øke satsningen her.

— Det er snakk om et område med mange skjulte hemmeligheter, og museumspolitikken i Kristiansand er nå virkelig i støpeskjeen. På Bredalsholmen finnes mye kompetanse i maritimt relatert håndverk, og jeg mener Porto Franco med de gamle båtene også hører naturlig hjemme på et gammelt verft. I samme område har vi gamle Flekkerøy Havn, og vi har Batterie Wara med kanonmuseet. Her trengs det vel også et eget sentralbygg. Militærhistorisk finnes det altså store muligheter. På Hanstholm i Danmark har de 60.000-70.000 besøkende i året til et tilsvarende museum hvor de ikke engang har en kanon, mens her har vi bare 10.000, sier ordføreren.

Gift med styreleder

— Du er jo også gift med styreleder i Kanonmuseet. (Hege Boman Grundekjøn red. anm)

— Ja, og det gir meg et godt faktagrunnlag, humrer Grundekjøn.

— Men har det noen påvirkning på synet ditt i saken?

— Hvis det hadde handlet om konkrete bevilgninger til Kanonmuseet ville nok dette vært et tema man måtte forholde seg til, men her er det snakk om en overordnet museumsstrategi for hele byen, sier ordføreren.

Direktøren ønsker Odderøya

På Bredalsholmen dokk og fartøyvernsenter sier daglig leder Jon Helge Aas dette:

— Vi kan bare se positivt på det hvis Vest Agder-museet flytter hovedadministrasjonen hit. Det som har vært tema for oss hittil har vært behovet for et bygg hvor vi kan drive museumsvirksomhet for publikum, sier Aas.

Museumsdirektør John Olsen ved Vest-Agder-museet ser for sin del Odderøya som det innlysende valget for plasseringen av formidlingsbygg:

— Vi er opptatt av å ha et sentrumsnært bygg som kan gå inn i kulturaksen som kommunen har vedtatt i sin kulturstrategi. Museumsbygget handler om noe mer enn et sted å stille ut gjenstander. Det handler ikke minst om å trekke publikum. Det kan vi gjøre på en helt annen måte på Odderøya enn på Bredalsholmen, sier museumsdirektøren..