Stavern er først i landet med selvbetjent bibliotek utenfor ordinær åpningstid. – Erfaringene er bare positive, sier biblioteksjef Mette Kristin Gjerdrum.

Biblioteket i Stavern, som er en filial av Larvik bibliotek, startet med sitt selvbetjente bibliotek i september i fjor. Bibliotekfilialen er åpent hver dag fra klokken seks om morgenen til 22.00 om kvelden. I 30 av disse timene er biblioteket betjent, resten av tiden er biblioteket selvbetjent. Det vil si at åpningstiden er tredoblet.

Lånere over 18 år kan bruke sitt lånekort og en pinkode for å komme inn på biblioteket når det er ubemannet. Det er utplasser overvåkingskameraer og brukerne blir fotografert når de har låst seg inn. Bøker registreres i utlånsautomater.

– Vi har bare positive erfaringer. Ingen har misbrukt ordningen, det har ikke vært noe hærverk, ikke noe svinn. Det er erfaringer vi er veldig glad for å kunne bringe videre, sier biblioteksjef Mette Kristin Gjerdrum i Larvik til NTB.

Vanlig i Danmark

I Danmark er mer enn hvert tredje bibliotek nå selvbetjent deler av døgnet. I løpet av de to siste årene er antallet selvbetjente bibliotek mer enn fordoblet, fra 81 i oktober 2011 til 180 i oktober i fjor, skriver den danske avisen Berlingske. I Danmark var det de små kommunene som var først ute med selvbetjente bibliotek, men nå er det også selvbetjente bibliotek i storbyene, skriver avisen.

Nasjonalbiblioteket, som har ansvaret for bibliotekutvikling i Norge, er positiv til at det også her i landet prøves ut modeller for det de kaller «meråpne» bibliotek.

I fjor ble det gitt prosjektmidler til tre bibliotek som ønsket å starte forsøksvirksomhet med å gjøre biblioteket tilgjengelig utenfor ordinær åpningstid. De tre er Spydeberg bibliotek, Tjøme folkebibliotek og Vegårshei bibliotek.

– Vi vil bruke disse prosjektene som eksempelprosjekter som andre kan hente erfaring fra. De skal komme med sine sluttrapporter i år, sier stabsdirektør Svein Arne Tinnesand i Nasjonalbiblioteket.

Det foreligger også planer om å starte selvbetjent bibliotek ved Stavanger biblioteks avdeling i Madla, går det fram av bibliotekets nettsider.

Ikke nedbemanningstiltak

Berlingske skriver at noen steder i Danmark har utvidelsen av åpningstidene skjedd samtidig med at bemanningen i biblioteket er skåret ned. Dette er ikke tilfelle i Stavern.

– Det er viktig å understreke at dette ikke er noe nedbemanningstiltak. Biblioteket i Stavern er bemannet like mange timer som tidligere, sier Gjerdrum.

Hun håper å få til selvbetjening også ved hovedfilialen i Larvik.

– Det synes jeg vi bør få til, for dette er en veldig bra ordning. Men det må gjøres en del praktiske endringer av lokalene først, som å sperre av noen kontorer, sier biblioteksjefen.

Filialen i Stavern har ikke hatt noe kjempehopp i utlånet etter at den ble selvbetjent.

– Men vi ser at biblioteket brukes hver dag, både morgen og kveld, og lørdager og søndager. Vi venter oss en utlånsøkning fra påsken og utover når hyttefolket kommer til Stavern, sier Mette Kristin Gjerdrum.