Cathrine Sordal er filmanmelder i Fædrelandsvennen.

Nå har vi vaska golvet. I alle fall støvsugd. Og tiden er kommet for å reflektere litt over året som er gått, mens jeg gleder meg til rolige dager med familien. Hjemme hos oss rigger vi til kosekrok i kjellerstua, hvor vi ligger oppå hverandre i en haug mens vi venter på favorittene våre på tv. Disney står høyest på lista hos de minste, mens undertegnede ikke kjenner ordentlig på julefølelsen før melodien til «Tre nøtter til Askepott» smyger seg inn i øregangene. Det kan kanskje virke trivielt at tv og film kan bety så mye, men prøv å tenk deg en verden uten. Ja, ikke bare uten film og tv, men en verden uten kunst og kultur. En verden hvor det ikke fantes musikk, malerier, skulpturer, teater, dans, sang, eller litteratur. Så, nå på tampen av året, har jeg lyst til å hylle alle skapende og kreative mennesker som gjør verden til et bedre og mer interessant sted å leve i.

Kunst og kultur er faktisk livsviktig, og må kjempes for. Det er det som gir verden vår innhold og sjel. Og av og til kan det også fungere som mirakelmedisin, som vi for eksempel kan se i dokumentarfilmen «Alive Inside» av Michael Rossato-Bennett, som viser pasienter med Alzheimers sykdom og studerer «oppvåkningen» som skjer når disse får høre musikk de har en sterk følelsesmessig tilknytning til.

Jeg tror også ofte vi glemmer hvor mye det koster å skape noe, og da mener jeg ikke bare i kroner. Så, takk til deg som nå sitter og pønsker ut et nytt spennende plott til din neste, eller kanskje første roman. Takk til deg som akkurat nå sitter og river deg i håret (for du har antakelig ikke tillatt deg julefri riktig ennå), fordi du sliter med den neste sceneovergangen. Takk til deg som tør å kaste deg utpå dypt vann uten å vite om du synker eller flyter. Takk til alle skapende og kreative mennesker som har vært, som er, og som kommer.

Kunst og kultur er krydderet som gjør at alt smaker litt bedre, uansett hvilken smak du har. Men jeg oppfordrer alle til å oppsøke mangfoldet i stedet for bare å holde seg til det kjente, og å smake på noe nytt iblant. Det kan faktisk være at du opplever noe magisk. Noe som løfter blikket ditt, og som øker både innsikt og forståelse og beriker livet ditt. Du kan ikke si at du ikke liker noe før du har smakt på det minst ti ganger. Hurra for mangfoldet.

Med ønske om en god jul, og et kulturrikt 2016.