GRIMSTAD: - Jeg gleder meg voldsomt til premieren, og til å se dette praktverket av en forestilling. Men dersom du blir veldig lett rørt, og vil unngå det, så bør man kanskje la være å komme. Det er mange sekvenser der man lett kan at til tårene, forteller daglig leder for Kastellet, Sølvi Kleiva Ugland.

Samarbeid

Tirsdag kveld er det premiere på «Nasareeren», og det er Kastellet i Grimstad som har ansvar for forestillingen. Sammen med Kilden har de inngått en samarbeidsavtale om forestillinger i Fjæreheia. I år er Kilden kun involvert med støtteapparat. Neste år, når Terje Vigen skal fremføres som musikal, står Kilden alene for produksjonen.

Over 130 aktører er i sving for å fortelle historien om Jesu liv i Fjæreheia. Foto: Pressefoto/Kastellet

Men nå er det altså Kastellet som styrer showet. 130 mennesker i ensemblet har vært i full sving i ti prøvedager. Nå er det endelig klart for premiere.

"Nasareeren" ble også satt opp i Fjæreheia i 2000. I år vender Espen Grjotheim tilbake i samme rolle. Foto: Pressefoto/Kastellet

— Hadde det ikke vært for den avtalen, hadde ikke Nasareeren blitt satt opp, sier Ugland og skryter av samarbeidet med Kilden.

Tilbake som Jesus

«Nasareeren» ble første gang satt opp i Holvikahallen i 1997. I 2000 ble en ny versjon satt opp i Fjæreheia, med Espen Grjotheim i hovedrollen. Responsen var overveldende, og mange har ønsket et gjensyn med forestillingen.

16 år senere, vender Espen Grjotheim tilbake til Fjæreheia i hovedrollen som Jesus.

— Det er en veldig fin opplevelse, og flere av oss som var med i 2000, merker at vi kjenner at vi får den samme opplevelsen. Det er veldig spesielt, forteller han.

Grjotheim sier han har store forventninger til premieren.

— Man er alltid spent før en premiere, men følelsen er god, sier han.

Åpenhet og toleranse

Også i år er «Nasareeren» oppdatert, hovedsakelig med tanke på musikk.

— Det er den samme historien og manuset, men vi har satt mer lys på noen situasjoner, som rollen til Maria som følger det sønnen går gjennom. Vi vil også prøve å dra historien inn i dagens situasjon. Det handlet om mennesker da, og det handler om mennesker nå. Historie om Jesus utspilte seg i et konfliktområde, og det er det ennå der. Vi vil sende ut noen følere om å ta bedre vare på hverandre, forteller regissør Linn Olsen.

Nattverden i steinbruddet i Fjæreheia. Foto: Pressefoto/Kastellet

For selv om «Nasareeren» handler om Jesu liv, mener hun at den handler om temaer som er aktuelle også i dag — kjærlighet, åpenhet og toleranse.

— Forestillingen handler om verdenshistoriens mest kjente historie. Om man tror eller ikke, så er dette verdt å se. For det handler om mennesker og relasjoner. Jesus kjente både på frykt, enger og aksept i løpet av livet. Det er det ikke så vanskelig å trekke relasjoner til i dag, sier Olsen.

Fjæreheia har 985 seter. Allerede er rundt 70 prosent av billettene solgt, men det er ennå ledige billetter til premieren.