Gamle Kristiansand teater er for tiden i en salgsprosess, hvor Kristiansand Næringsselskap AS og Menko AS er i budrunde. Foto: Kristian Hole

— Vi kan bekrefte at vi har skrevet under en leiekontrakt, og den varer helt til en ny, eventuell eier er inne i bildet. Og vi har fått signaler fra både Menko AS og Kristiansand Næringsselskap AS om at de er positive til et videre samarbeid. Men fram til sommeren er dette først og fremst en prøveperiode, for å se om bygget passer til vårt behov, forteller Jan Oddvar Skisland, fakultetsdirektør for kunstfag på UiA.Leiekontrakten mellom UiA og Kristiansand Eiendom AS gjelder for hele lokalet, utenom biscenen som er leid av Scenekunst Sør.

Eksamensfestivalen

Erik Gunvaldsen er instituttleder for rytmisk linje på UiA, og ser fram til å videreutvikle eksamensfestivalen på gamle Kristiansand teater. Foto: Kristian Hole

Den årlige eksamensfestivalen, som foregår i ti dager i slutten av mai og begynnelsen av juni, er hovedårsaken til at UiA skrev under leiekontrakten.— De ti siste årene har vi holdt eksamensfestivalen i sentrum, mest for å være synlige i byens kulturliv og fordi sentrumslokaler er et mer naturlig «drop in»-sted for publikum enn på Gimlemoen. Det har også en tendens til å bli for fullt i øvingslokalene på UiA under eksamensforberedelsene, så gamle Kristiansand teater er et veldig bra alternativ som base, forteller Erik Gunvaldsen, instituttleder for rytmisk linje på UiA.

I år planlegger UiA å holde 120 eksamenskonserter på gamle Kristiansand teater.

Ikke et studenthus

— Vår visjon er at dette skal bli et bygg fullt av spennende, kunstneriske aktiviteter, og vår allianse med Scenekunst Sør kan i et langtidsperspektiv bidra til å skape et profesjonelt scenemiljø i Kristiansand som kan utvikle seg regionalt, sier Lynne.

Allerede til uka vil 15 masterstudenter fra kunstfag «flytte inn» i lokalet.

— Noen av de gamle administrasjons-rommene i bygget vil bli brukt som atelierer, og verkstedhallene til kunstutstillinger for masterstudentene, forteller Skisland.

Men et typisk studenthus blir det ikke.

— Det er viktig å presisere at dette ikke blir et typisk studenthus, men et lokale som blir brukt av studenter til kunstneriske formål, sier Lynne.

Salgsprosess

Arne Paulsen (t.v.) og Ernst Rune Saatvedt i Menko AS, som planlegger å gjøre om gamle Kristiansand teater til en klatrepark, og et senter for kulturvirksomhet. Foto: Vegard Damsgaard

Lokalet er for tiden midt i en salgsprosess, hvor Kristiansand Næringsselskap AS (Knas) og Menko AS er med i budrunden. Sistnevnte har nå lagt inn et bud på 21 millioner kroner for lokalet, det vil si en halv million kroner over det tidligere budet fra Knas.Menko AS forteller at de er åpne for kulturelle samarbeid om de skulle vinne budrunden:

— Vi er innstilt på å gjøre et samarbeid med både UiA, Kristiansand Kino og Kilden. Hovedscenen vil vi gjøre om til en klatrepark, siden det er svært høyt under taket der, men vi vil stille intimscenen og andre rom disponibel til ulike kulturprosjekter. Her snakker vi både konserter og forestillinger, og visning av smalere filmer fra Kristiansand Kino, sier Arne Paulsen, daglig leder for konsulentselskapet Menko.

Salget av Kristiansand teater vil bli tatt opp i møte med kommunalutvalget 8. mars.