KRISTIANSAND: En konsert med Kristiansand Blåseensemble i Agder Teater bringer tankene hen på Divisjonsmusikkens mange og store konserter fra samme scene. Og heldigvis er mange av musikerne de samme, dyktige, og flere nye er kommet til, fremragende musikere alle sammen. Ensemblet spiller aldeles utmerket, enten musikken nå er av den folkelige og tilforlatelige typen, eller den er av det mer avanserte og vanskelige slaget.

Gårsdagens relativt korte konsert bød på fem ganske korte verk før pause, og så selve Kriminalkonserten, av ganske lang varighet, etter pause. Alt sammen var norsk.

Johan Halvorsens Norsk Rapsodi nr. 1 i Stig Nordhagens arrangement lød både friskt og flott, men når en kjenner Halvorsens utmerkede originalarrangement for orkester, ja, så savner en jo det da.

Nordhagen hadde også ansvaret for Geirr Tveitts stykke «Det Gamle Kvernhuset», vakkert instrumentert og nydelig fremført, kanskje kveldens virkelige godbit.

Torstein Aagaard Nilsens Reinlenderfantasi var fort spilt og fort glemt. Christian Hartmanns Høstvise enda fortere spilt på tross av det meget rolige tempo, men den sitter i minnet fordi vi har hørt den så mange ganger før.

Olav Bergs Poseidon instrumentert av Lars-Thomas Holm blir neppe så uttrykksfullt og stemningsfullt for blåsere som det er i originalform, men var vel verd å høre på.

Så kom det som skulle være kveldens høydepunkt. Bertil Palmar Johansens «A/S Røverkjøp», noe i retning av et melodrama med tekst av Fredrik Skagen, egner seg nok best for barn og yngre ungdom. Fortellingen er klisjefylt og egentlig ganske forsiktig kriminell, musikken sies å «ligge ekstremt tett på handlingen», men opplevdes ikke slik av undertegnede.

Tvert imot synes jeg musikken noen ganger virket umotivert, pausene virket umotivert, og den tette strukturen i musikken gjorde at skuespiller Knut Walle måtte rope og mase noe veldig for å holde tritt med den musikalske utvikling.

Det er godt mulig at unge mennesker, som i større grad lar seg rive med av fortellingen, har mer utbytte av dette verket. Det er i alle fall å håpe, for ensemblet både har vært og skal igjen på skolekonsert-turné med «A/S Røverkjøp».

Emil Otto Syvertsen

KONSERT

Kristiansand Blåseensemble

Dirigent: Trond Korsgård

Forteller: Knut Walle