Riksteatrets forestilling Fyrtøyet hadde premiere i Seljord 26. februar. Noen dager før var det pressevisning i Oslo, og undertegnede hadde gleden av å overvære den. Når Riksteatret nå gjester en hel rekke steder på Sørlandet med denne produksjonen, er det all grunn til å glede seg.

Fyrtøyet kommer til Sirdal kulturhus onsdag 9. mars. Det nye kulturhuset i Lyngdal får besøk 10. mars og i Kristiansand spiller de lørdag 12. Videre spiller de i Risør den 13., Arendal 14. og Grimstad den 15. mars.

To sørlendinger gjør seg sterkt bemerket i denne forestillingen. Hovedpersonen Soldaten spilles av Ståle Tørring fra Lillesand, og hans unge assistent, skomakergutten, spilles av Lars Funderud Johannessen fra Kristiansand.

Ståle Tørring har tidligere gjort seg bemerket i store roller i Like til Betlehem. Etter at han utdannet seg ved Baardar-akademiet i Oslo, har han hatt flere store musikal-roller, blant annet Tony i West Side Story, Joey i Saturday Night Fever, Jose Vegas i Fame og Mattheius i Jesus Christ Superstar.

Lars Funderud Johannessen spilte i «rugekasse-prosjektet Erobringen av Sydpolen ved Agder Teater for omtrent 12 år siden, og var da allerede tv-kjendis for sin medvirkning i TV 2s familiesaga De syv søstre der han spilte Kjell Magne. Han har siden hatt en rekke roller ved Agder Teater, Teatret vårt i Molde, og som frilanser.

Sammen med Jannicke Irwin Abrahamsen er det disse to som er de unge medvirkende i Fyrtøyet. Jannicke Abrahamsen spiller prinsessen.

Historien er en slags Romeo og Julie-historie, om en soldat som forelsker seg i en prinsesse som han selvsagt ikke kan få fordi de er av ulike stand og rang. I dette spillet er det Skomakergutten kommer til å spille en stor rolle. De tre unge skuespillerne gjør eventyrspillet med varme og innlevelse, og med humor som appellerer så vel til barn som til voksne.

Ingolf Karinen har rollen som Kammerherren og er en ubetalelig figur i all sin påtatte finhet. Dronningen gestaltes av Christine Stoesen og hun er streng og slem som en eventyrdronning skal være, og kongen, spilt av Bo Anders Sundstedt, er dum som eventyrkonger skal være. Riksteaterveteran Linda Tørklep er en fantastisk heks, bare bittelite skummel og egentlig veldig snill.

Forestillingen er langt på vei en musikal med herlig musikk av Bjarne Amdahl, frisket opp og levendegjort av Ket Iren Lødemel og Kay Hartvigsen, sistnevnte også fra Kristiansand.

Så er det en sørlending som har regien på det hele, Anne-Karen Hytten er opprinnelig fra Grimstad. Hun lar eventyret fremstå mest som tradisjonelt skuespillerteater, men rett som det er blir figurteater tatt i bruk, enten det nå er de svære, skremmende hundene som vokter skatten der nede i dypet, eller det er de samme hundene som farer av sted over himmelen i kanefart.

Stykket er fullt av liv og fart, sprudler av herlig musikk, har noen rørende episoder og en lykkelig slutt. Kan det være bedre? Og så er det langt på vei en sørlandsproduksjon i tillegg. Alt dette skulle være god nok grunn til å anbefale Fyrtøyet som vinterens teateropplevelse for hele familien.