Som om ikke det er støy nok i verden, vil Terje Tønnesen og Det Norske Kammerorkester at vi skal høre Vivaldis Årstidene gjennom et filter av støy, eller såkalt «additional material». Dessuten skal vi høre fiolinsoloer som vandrer helt ut i den norske folkemusikken før de innhentes av den italienske barokken igjen. Og vi skal høre dundring på pauker eller trommer så voldsomt at en tror tordenværet er kommet helt inn i stua.

Det er kan hende et artig og interessant prosjekt, kan hende det bare er meg som ikke har sans for det. Det suser i opptak og lyder, musikerne huier og hvisker, det larmes og bråkes litt diskret sånn innimellom. Og jeg synes orkesterets prestasjoner blir overkjørt av en idé som sikkert mange synes er god. Jeg synes altså ikke den er god.

De som for første gang skal skaffe seg Vivaldis fire 12 fiolinkonserter under samlebetegnelsen De fire årstider bør neppe satse på denne utgaven.

Terje Tønnesen besøkte i inneværende sesong Kristiansand Kammerorkester med et lignende opplegg under tittelen Crazy Barokk. Da som nå, var det sikkert noen som likte det, og jeg tar forbehold om at min smak er på siden av den rådende. Jeg har all mulig sans for forsøk på å gjøre noe nytt med klassikere, modernisere eller aktualisere eller tilrettelegge. Men i dette tilfellet vil jeg mye heller høre Det Norske Kammerorkester spille Vivaldis årstidene på tradisjonelt vis. De kan nemlig gjøre det aldeles nydelig. Denne platen trenger ikke jeg.

Emil Otto Syvertsen

CD

Det Norske Kammerorkester

Dirigent og solist Terje Tønnesen

Vivaldi: De fire årstider

Simax Classics