KRISTIANSAND: Det er klart etter at salget av billetter var talt opp lørdag. Etter mange år med økonomisk rot, ser det ut til at Quart har fått en ledelse som har klart å få orden på økonomien, og årets festival ser ut til å gå i balanse.

— Festivalen klarte tidlig på året å skaffe seg headlinere», noe som har gjort at festivalen ikke har slitt med likviditeten, sier daglig leder Per Bård Torvik.

Foreløpige tall fra Quartfestivalen viser at festivalen har solgt billetter for 1,5 millioner kroner mer enn budsjettert, og at salget av mat og drikke har gått som budsjettert. Det ser derfor ut som om festivalen vil gå i balanse, eller sitte igjen med et lite overskudd. Men festivalledelsen vil ikke gi noen endelig tilstandsrapport, før pengene er talt opp.

Etterheng

Det vil ta tid før Quartfestivallen kan få en solid økonomi.

— Vi var klar over at 2005 ville bli tøft, og det vil bli tøft i 2006, sier Torvik.

Festivalen sliter med en ettergjeld som fører til at den må bokføre 1,3 millioner i tapte inntekter i 2005 og i 2006, på grunn av mange år med økonomisk rot og runder i forliksrådet.

— Men målet er å bygge opp en festival med god økonomisk ryggdekning, sier pressetalskvinne Beate Barth Nossum.

Nossum er også fornøyd med at musikken har kommet i første rekke under årets Quart, og føler medias dekning har vært rettferdig.

— Tidligere har det vært veldig mye snakk om økonomi og ledelse, noe som tar fokuset bort fra det festivalen egentlig dreier seg om, nemlig musikken.

Hun legger også vekt på at årets Quart ser ut til å gå i balanse økonomisk, og opplyser om 46-47.000 solgte billetter av 50.000 mulige.

Solskinnshistorie

Årets festival må kunne oppsummeres som en solskinnshistorie både økonomisk og organisasjonsmessig. De store skandalene er unngått, selv om Snoop Dogg kom lovlig sent til konserten sin.

Det har vært lite bråk og dop under festivalen. Og ifølge ledelsen i Prosec, som holder vakt under festivalen, har de aldri opplevd så lite bråk og dop som det var under årets festival. Det har heller ikke vært noen alvorlige skader blant publikum.

Sikkerhetsmessig er Quart alltid på topp, og i år var det ingen store og alvorlige hendelser på festivalområdet. Selvfølgelig er det en utfordring når 12.000 mennesker samles på en så liten plass, men i år har det gått over all forventning, sier Nossum, som ikke kan fortelle om noen konkrete hendelser med alvorlige personskader på konsertområdet.

Årets Quart-camp var også en suksess. I år er det første gang at campingplassen til Quart ikke går med underskudd.

— Det har alltid vært vanskelig å drive camping for oss, men vi ser at det er helt nødvendig når vi driver festival. I år hadde vi 4570 betalende gjester, og det ser ut som vi går i balanse på campingen, sier Torvik.

Før festivalen ble campen rustet opp, og ifølge Toffen Gunnufsen kunne han nesten tenkt seg å bo på årets Quart-camp.

Velfungerende sceneordning

Noen har reagert på at det ikke har vært fullt på en del av konsertene på Plenen. Om det kan Beate Nossum opplyse at det er fordi de minste bandene egentlig var ment for en mindre scene.

— Man må huske på at flere av de minste bandene egentlig var ment for å spille på Odden. Plenen er en større scene, sier Nossum, som likevel er veldig fornøyd med hvordan de to scenene under årets Quart har fungert.

— Det har gått veldig bra. Plenen er brukt som scene for første gang i år, og ble en stor suksess. Selv om det ikke var helt fullt der når de mindre bandene spilte, var det likevel veldig god stemning, og helt fullt under de større konsertene.

Hun ser for seg Bendiksbukta og Plenen som en god løsning til neste Quart også.

Enkelte justeringer kan, ifølge Toffen, gjøres med Club Quart konseptet.

— Noen av klubbene gjorde ikke store nok investeringer i Club Quart, og at det svekket Club Quart-programmet. Hun trekker likevel frem Rederiet som en spesielt velfungerende Club-lokale, som virkelig slo an i år.

  • Hva slags justeringer er det snakk om?

— Det vet jeg ikke, men jeg tror Toffen forestiller seg muligheten til å tenke helt nytt. Mer konkret enn det kan jeg ikke være.