Den japanske forfatteren Murakami har en helt spesiell evne til å skrive tilforlatelig enkelt om de mest uforklarlige tildragelser. Som regel gjør han det svært overbevisende og kanskje derfor har han skaffet seg et stort navn også langt utenfor Japan. Reisen står sentralt i Murakamis forfatterskap. Det er også tilfelle i Kafka på stranden.

En 15 år gammel gutt som kaller seg Kafka Tamura rømmer hjemmefra. Han legger ut på en reise for å finne sin mor og sin søster som han bare har ytterst vage erindringer om. Men han bærer på en mørk hemmelighet for han er blitt fortalt at skjebnen hans vil være å drepe sin far, ligge med sin mor og voldta sin søster. Gutten ender opp i en liten by der han finner tilhold i et privat bibliotek. Han har alltid vært glad i å lese og fremstår som svært moden og reflektert til bare å være 15 år.

Parallelt med denne historien nøstes det opp en annen historie med utgangspunkt i en mystisk hendelse like før annen verdenskrig var slutt. En hel skoleklasse kom ut for noe merkverdig under en fjelltur. Hele klassen besvimte, men kom seg raskt. Bare ikke Nakata. Han ble liggende bevisstløs i flere måneder og da han endelig våknet var han blitt en smule dum i hodet. Men han hadde til gjengjeld fått evnen til å kunne snakke med katter.

Også Nakata legger ut på reise etter at han har fått blod på hendene i møtet med kattetorturisten Johnny Walker. Og intetanende nærmer de to reisende seg hverandre. For de har det samme mål. Men underveis skjer merkverdige ting som at fisk og igler plutselig regner fra himmelen og at Kafka forelsker seg i den 50 år gamle kvinnelige bestyreren for biblioteket. Og kanskje er det hans mor, eller bare spøkelset hennes for i drømme kommer hun til ham som en ung pike på hans egen alder. Og kanskje er hele biblioteket bare noe som finnes i underbevisstheten til Kafka Tamura. For i Murakamis romanunivers har drømmene og underbevisstheten stor betydning.

Gjennom en labyrint av blindveier og kaos leder forfatteren oss framover. Og kaoset, det finnes inne i oss alle. Dette er en bok som med stor tyngde forsvarer fantasiens og tankens betydning for hele vår tilværelse. Vi må ikke miste evnen til å fabulere. Vi må ikke bli for flinke, for rasjonelle i vår væremåte. Vi må ta oss tid til å gi oss fantasien og det surrealistiske i vold. Det er en meget viktig del av tilværelsen. Det tror jeg Murakami vil si med denne boka selv om han i intervjuer stadig poengterer at han ikke vil formidle noe bestemt budskap med sine romaner.

Torbjørn Trysnes

**BOK

Kafka på stranden**

Forfatter: Haruki Murakami

Roman

Oversatt fra japansk av Ika Kaminka Mno

Forlag: Pax