BERLIN: Det er en videosnutt fra scientologikirken med en tale av Cruise som har fått det til å renne over for historiker Guido Knopp. Videoen ble lagt ut på YouTube i forrige uke, og Knopp mener det bringer tankene inn på Göbbels.

Videoen viser Cruise iført et stort smykke mens han taler fra et stort podium. «Så hva sier dere, skal vi gå i gang med å rydde opp her», spør Cruise og får et klart positivt svar fra tilhørerne.

– Dette bringer tankene inn på Göbbels’ store tale i Sportspalasset i Berlin under andre verdenskrig, da han spurte om det tyske folk ønsket «den totale krig» og svaret var et rungende ja, sier Knopp. Han har skrevet flere bøker om den innerste krets rundt Adolf Hitler.

Göbbels-parallell

– Det kan være at Cruises opptreden ikke er så uvanlig i visse religiøse kretser i USA. Men for tyskere med interesse for historie bringer spørsmålet en fremtredende scientolog stiller, tankene uvilkårlig inn på Göbbels-talen – særlig når svaret i begge tilfeller er et ja, sier Knopp i et intervju med Bild am Sonntag.

Paralleller til Det tredje riket er et ømtålig tema i Tyskland, og det er ikke kommet noe kritikk mot Knopp for hans harde utfall. Scientologikirken har magre vekstvilkår i Tyskland, og et forbud mot kirken har vært drøftet politisk.

Thomas Gandow i den tyske protestantiske kirke har tidligere sammenlignet Cruise med Göbbels. Han mener Cruise har en meget høy stilling blant scientologene og nærmest kan karakteriseres som deres propagandaminister.

Scientologikirken har rundt 6.000 medlemmer i Tyskland, og tysk overvåkingstjeneste (BfV) holder et våkent øye med hva medlemmene foretar seg. BfV overvåker også nynazister og islamistiske terrorister, og det amerikanske utenriksdepartementet har reagert sterkt på at scientologene havner i et slikt lugubert selskap.

Stauffenberg

Cruise havnet også i fjor sommer i verbalt håndgemeng med tyske myndigheter og særlig forsvarsdepartementet, som ville stanse innspillingen av filmen «Valkyrie», der Cruise spilte motstandsmannen Claus Graf von Stauffenberg.

Stauffenberg var oberst i den tyske hæren, men ble etter hvert en klar motstander av Adolf Hitler, som han tidligere hadde støttet helhjertet opp om. Scientologen Tom Cruise var ikke ønsket i rollen som motstandshelt Stauffenberg, mannen som var sentral i attentatet mot Hitler sommeren 1944. Stauffenbergs eldste sønn Berthold Graf von Stauffenberg begrunner sin motstand mot Cruise i den omtalte filmrollen med at Cruise er scientolog og at scientologikirken bygger på en totalitær ideologi.

Men på sentralt hold i scientologikirken kommer det et varmt forsvar av Cruise, som « i motsetning til Bild am Sonntag og andre tyske religionshatere, ikke kommer med diskriminerende uttalelser som går på religion, rase eller hudfarge».