2007 og 2008 var gode år for Ungdomskulen. Debutalbumet ”Cry-Baby” resulterte i strålende kritikker både i inn— og utland, og konsertpublikum både ute og hjemme fikk gleden av å stifte bekjentskap med det ivrige bergensbandet. Spørsmålet er om 2009 blir et like bra år?

– Ja, det tror og håper vi. Vi er optimister av rang, flirer gitarist og vokalist Kristian Stockhaus.

Andreplaten ”Bisexual” blir å finne i butikkene fra mandag, og etter noen gjennomlyttinger er det lett å slå fast at anmeldere og publikum vil ha like store problemer med å sjangerfeste trioens musikalske eventyr.

– Stikkordet er ”frirock”. Vi beveger oss ikke å ferdig opptråkkede spor. Du kan gjerne også kalle det vi driver med for ”alt-går-i-grisen-rock”, opplyser han.

Ros

Uansett hva du kaller det Stockhaus, Frode Kvinge Flatland og Øyvind Solheim driver med, så er det lett å la seg imponere over det de har oppnådd de siste årene. Interessen i USA har vært stor nok til at gjengen har fått reise over på tre turneer. Den vanligvis så kritiske britiske musikkpressen har latt seg begeistre, og bandet har fått reise rundt Storbritannia som oppvarmingsband for Young Knives.

– Det kan synes som om dere har fått mer positiv omtale ute enn hjemme?

– Kanskje. Det er muligens større forståelse for det vi driver med ute. Norge er et lite land og det er nok begrenset hvor mye det går an å presse inn av kultur her. Nå ser det imidlertid ut til at Norge følger etter, sier han.

Bandet har aldri latt landegrenser begrense seg.

– Det er løkete å begrense seg til å spille i Norge, slår han fast.

USA

– Hvordan blir dere mottatt i utlandet? Er folk skeptiske til noe så eksotisk som et norsk band?

– Nei, vi blir møtt med åpenhet. Folk er mer åpne og varme enn hva som kan forventes. Det hender også at noen vil kjenne litt på viking-musklene våre, humrer han.

Like etter plateslippet bærer det til det gedigne bransjetreffet SXSW i Texas.

– I år skal vi være der borte litt lenger. I tillegg til konsertene blir det rett og slett litt tid i solen. Litt ferie. Det har vi fortjent. Da blir det på med solbrillene, humrer han.

Fort

Det har ikke tatt særlig lang tid mellom de to første platene til Ungdomskulen. Bandet kom seg til og med raskt over den tragiske brannen som la øvingslokalet og utstyret i ruiner.

– Vi synes det er viktig å gi ut masse. For hver plate du gir ut blir du oppdaget av flere, sier han.

Bandet benytter også en hver anledning til å fortelle om hvor mye fansen betyr for dem. Forholdet mellom band og fans er nesten rørende.

– Det er ikke noe man tar for gitt. Vi er imponerte over at folk bryr seg. Det er hjertvarmende. Det er inspirerende når folk engasjerer seg og man får lyst å gi enda mer tilbake, sier han.

Nytt

Hvordan vil bandet selv beskrive den nye platen i forhold til den første?

– Den nye platen er en eldre søster av den første. En eldre søster som har fått litt mer klær i skapet og mer kjøtt på beinet, forklarer han.

– Er det materiale dere har hatt liggende lenge?

– Nei, alt er nytt. Vi stiller strenge krav til oss selv på det området.

Cover

Omslaget på ”Bisexual” må sies av være av de iøynefallende slaget. Bandet har nemlig fått den britiske kunstneren George Underwood til å donere et av sine malerier til platen. Underwood har tidligere sørget for coverdesign til artister som Gentle Giant, T-Rex, Mott the Hoople og David Bowie. Hvordan i alle dager fant han et norsk band?

– Det var et resultat av rein optimisme fra vår side. Vi tok kontakt med ham for å høre hvordan et samarbeid ville la seg gjøre praktisk og økonomisk. Da fortalte han at han nettopp var ferdig med et maleri han mente ville passe strålende som et platecover. Vi sendte over plate og han likte musikken. Det var rett og slett masse flaks, humrer gitaristen.

– Da må dere vel gi ut platen på vinyl for å rettferdiggjøre omslaget?

– Ja, den kommer på vinyl.

Etter USA lover de å legge turen innom flere av landets byer. I forbindelse med plateslippet nå er det bare Oslo og Bergen som har fått besøk.

– Vi skal ut på veien i april, og da får i hvert fall Trondhjem og Stavanger besøk, lover han.

Her er videoen til "Modern Drummer" fra bandets første plate: