Etterdønningene av streiken blant manusforfatterne har ikke engang kommet til Norge før en ny streik i Hollywood kan være på trappene. Denne gangen er det film— og tv-skuespillerne som kan legge ned arbeidet, skriver Reuters.

Nerver i høyspenn

Fagforeningen Screen Actors Guild (SAG) skal utarbeide nye kontrakter på vegne av medlemmene sine og 30. juni er siste frist til å komme til enighet med film- og tv-selskapene. Nervene i Hollywood er fremdeles i høyspenn etter at streiken blant de 10.500 manusforfatterne stakk kjepper i hjulene for tv-produksjon og flere filmprosjekter. Kostnadene av streiken er regnet til å være rundet tre mrd. dollar – om lag 15,5 mrd. norske kroner – ifølge Reuters.

Kompensasjon for reklame

Streiken var over 12 februar da partene ble enige om en avtale som gir Writers Guild of America (WGA)-medlemmene større inntekter fra distribusjon over internett.

SAG har mange av de samme kravene som WGA, men de 120.000 medlemmene har også unike krav – som kompensasjon for tvungen reklamering gjennom produktplassering i serier og filmer.

Filmfattig vår?

Å utsette en påbegynt film er svindyrt. Filmstudioene vil trolig ikke risikere å bli sittende med halvferdige innspillinger i tilfelle skuespillerstreik, og dermed kan det ligge an til en sped filmvår. Filmeksperter sier til Reuters at det vil bli startet få filminnspillinger etter slutten av mars.

– De fleste studioene setter ikke i gang filmer som må være i produksjon etter fristen (30. juni), sier en kilde til Reuters.

Utsettelser

Steven Spielberg har allerede utsatt innspillingsstarten på en film om The Chicago Seven, en DreamWorks-film om antikrigsaktivister i 1968, skriver Daily Variety.

Michael Bay, regissøren bak «Transformers», krysser likevel fingrene for at innspillingen av oppfølgeren til robotfilmen kan starte tidlig i juni.

– Hvis det blir streik, stanser vi. Men å stanse er ikke så farlig, sier Bay til Variety. Regissøren har nemlig planer om å filme spesialeffekter dersom det skulle bli streik.

Egen forsikring

Det er så mye penger på spill i filmindustrien i 2008 at en egen forsikring for studio som får økte utgifter som følge av streiken er blitt tilgjengelig. Firemans's Fund Insurance Co. tilbyr en polise som dekker kostnadene ved en streikerelatert stopp i produksjonen, dersom for eksempel sykdom eller ødelagt utstyr gjør at innspillingen går ut over fristen 30. juni.

Vil begynne forhandlingene

SAGS leder, Alan Rosenberg, sier at SAG ikke vil starte offisielle samtaler før i april, mens de store studioene ønsker å starte så raskt som mulig. Flere kjente medlemmer, blant andre George Clooney og Tom Hanks, har argumentert for det samme.