Verdens største musikkbutikk på nett, Apples Itunes Music Store, satte i dag opp prisene på enkeltlåter.

De dyreste låtene koster nå ti kroner.

Prishoppet skjedde uten en lyd fra Apples side, men alle som har handlet på iTunes i dag, har allerede merket økningen.

Ti kroner

Prisøkningen ble riktignok annonsert allerede i januar. Samtidig offentliggjorde Apple at den forhatte kopisperren som gjorde det umulig å spille av musikken på andre enn Apples MP3-spillere, skulle fjernes.

Inntil nå har alle enkeltlåter kostet åtte kroner. Nå vil de mest populære låtene koste ti kroner, de minst likte skal koste seks kroner, mens resten fremdeles skal gå for åtte kroner stykket.

— Skyldes plateselskapene

Ifølge New York Times har i øyeblikket 33 av de 100 mest populære sangene på amerikanske Itunes fått den høyeste prisen.

— Prisene er basert på hva plateselskapene tar for musikken, sier Andreas Rødsand, PR-ansvarlig for Apple i Norge.

For det er plateselskapene som har presset gjennom prisøkningen. Ifølge flere teknologinettsteder har det vært harde forhandlinger, der Apple til slutt gikk med på prisdifferensieringen mot blant annet å få sikret distribusjonen til iPhone.

Lover billigsalg

For å komme sure kunder i forkjøpet, lovde i dag en anonym plateselskapskilde at for hver låt som koster ti kroner, skal ti låter settes ned til seks kroner, melder Reuters.

iTunes Music Store åpnet i 2003, og hadde i januar 2009 solgt rundt seks milliarder låter. Ifølge Apple står butikken for mer enn 70 prosent av det lovlige musikksalget på nettet.