KRISTIANSAND: – Vi har egentlig en film allerede. Vi er ferdige med 95 prosent av opptakene. Det vi gjør utover nå er å ta opp igjen ting som kan bli bedre, og så har vi igjen noen gjeterscener, sier produsent Odd Hynnekleiv. I uka som gikk tok Penelopefilm opp scener fra en sigøynerleir på Odderøya. Innspillingen av den sørlandske storfilmen om barnevandreren Yohan har pågått siden februar, både i Audnedal, Kristiansand og USA. Nå er hovedrolleinnehaver Robin Pedersen Daniel og de andre snart ferdige med jobben.

Penelopefilm, som på åttitallet lagde suksessfilmen om Kamilla og Tyven, er altså i rute med Norges dyreste barnefilm, med et budsjett på 35 millioner kroner. I mai gikk innspillingen på en mine da produsentene ble anklaget for å drive barnearbeid ut over lovlige rammer, men etter at de hadde fulgt opp Arbeidstilsynets pålegg ble det stille rundt saken.

Filmens bakteppe er barnevandringene på Agder på 1800-tallet, og det lages både en engelsk og en norsk versjon parallelt. Flere kjendiser er med i større eller mindre roller, og Dennis Storhøi spiller for eksempel faren til Yohan. Interessen og oppmerksomheten rundt filmen er ifølge Hynnekleiv voksende.

– Det har vært en del forespørsler, og onsdag er vi på filmfestivalen i Haugesund for å presentere «Yohan». Da vil vi vise klipp for 50 kinosjefer, og dette blir den første direkte briefing vi har med bransjen, sier Hynnekleiv.

Det er distributør Nordisk Film som arrangerer seansen, og filmen skal komme på kino neste høst. Snart begynner klippe— og redigeringsarbeidet for fullt.

– Vi kan ikke nå si om premieren blir i august eller til jul. Vi har lagt opp løpet sånn at vi skal kunne ta om igjen en del scener som vi ikke er fornøyd med. Men ellers har mange opptak sittet på første tagning, sier Hynnekleiv.

Dette gjelder også de engelskspråklige sekvensene. Blir det kanskje en egen utenlandsk versjon med amerikansk slutt?

– Nei, vi har bare én historie å fortelle. Det er en Askeladden-historie dette her. På filmskoler lærer man jo at man helst ikke skal filme barn, for det er så vanskelig. Vi har gjort alt man IKKE skal gjøre. 85 prosent av innspillingen har foregått ute på location, og vi har med både barn og dyr. Barna har det gått veldig bra med. Dyrene har vært mye verre, sier Hynnekleiv.

– Hvilket dyr var verst?

– Kuene. Vi skulle ha noen «gammeldagse kyr». Det var veldig vanskelig å skremme dem slik at det så ut som de løp fra en bjørn.

Fakta: Yohan

  • Barnefilm om barnevandringene på Agder

  • Penelopefilm

  • Regi: Grete Hynnekleiv

  • Produsent: Odd Hynnekleiv.

  • Hovedrolle: Robin Pedersen Daniel

  • Budsjett: 35 millioner kroner.

  • Premiere: høsten 2009.