ARENDAL: I går ettermiddag møtte Hove-ledelsen alle bystyrets gruppeledere til et hastemøte i Arendal kultur— og rådhus. Der orienterte ledelsen politikerne om den økonomiske situasjonen, og la blant annet frem det foreløpige regnskapet for 2008. Dette viser at festivalen ligger an til å få et underskudd på om lag seks millioner kroner.

Festivalledelsen har bedt politikerne om å gjøre om lånet fra i vår på tre millioner kroner til rent tilskudd. Det samme gjelder den millionen kroner festivalen lånte fra kommunen i fjor høst. Hvis ikke går festivalen konkurs.

— Sammen med kommunen jobber vi med løsninger for å sikre likviditeten og redusere gjeldsposter. Det var et veldig konstruktivt møte, sier festivalsjef i Hovefestivalen, Morten Sandberg .

Sandberg bekreftet etter møtet at de ligger an til å få et underskudd på rundt seks millioner kroner i 2008. — Men med kommunens hjelp håper vi å redusere det med 4 millioner. Med bidrag fra andre håper vi å kunne ende opp med et underskudd på 0-2 millioner sier han.

Behandles torsdag

Ifølge Sandberg skal egenkapitalen også styrkes ved at det tas inn nye eiere. Forutsetningen fra disse er at Arendal Kommune også bidrar.

Førstkommende torsdag skal søknaden om omgjøring av lån behandles i bystyret i Arendal. Hvis kommunen ikke innvilger søknaden går det mot skifteretten for Hovefestivalen.

— Hvis vi ikke ettergir gjelda går festivalen konkurs, og da får vi ikke noe penger igjen. Vi samarbeider nå med festivalen for å finne løsninger, sier ordfører Torill Rolstad Larsen (Ap), som ikke legger skjul på at festivalen er i en svært alvorlig økonomiske problemer.

Hvor mye kommunen går med på å ettergi blir ikke klart før torsdag, men trolig vil bystyret stemme i tråd med rådmannens innstilling, som er å ettergi hele beløpet.

I forrige uke ble det kjent at rådmannen i Arendal går inn for å gjøre hele beløpet om til tilskudd, og ordfører Larsen stilte seg da bak forslaget. Samtidig opplyste Sandberg at festivalen ville havne på et underskudd som var "håndterlig" i 2008. Les også: Sletter trolig Hove-gjeld

Rolstad Larsen påpeker likevel at ingenting er avgjort ennå.

— Det er mulig vi kan få noe penger igjen, men det er det vi jobber med å finne ut av. Dette er ingen lett sak politisk, sier hun.

Skeptisk

Fremskrittspartiet har vært kritisk til å bistå med økonomisk drahjelp til festivalen. Den stramme økonomien i Arendal kommune, som for tiden fører til innstramminger og nedlegging av skoler er heller ikke med å overtale skeptiske politikere. Forutsatt at gjelden ettergis vil kommunen ha bidratt med over seks millioner kroner i ren økonomisk nødhjelp siden oppstarten.

Selv om kommunen ettergir alt vil festivalen likevel sitte med to millioner i underskudd i 2008, men ifølge deltakerne på møtet vil hjelpen fra kommunen ha en viktig signaleffekt overfor kreditorer og sponsorer.

Daglig leder Morten Sandberg har den siste tiden jobbet intenst med å forbedre festivalens likviditet. I tillegg til kommunen skylder festivalen penger til Telenor, Bama, Hove driftselskap og Sparebanken Sør. Hove har fått frist til 1. desember med å betale kreditorene.

Les også:

Hovefestivalen i pengeknipe

Hove avviser katastrofesifre

I søknaden om ettergivelse av gjeld opplyste festivalen at det jobbes med å få flere aktører inn på eiersiden for å forbedre økonomien. Flere av festivalens samarbeidspartnere skal være villige til å spytte inn penger, men det forutsetter at kommunen ettergir gjeld.

— Vi er i en god dialog med samtlige, og er sikre på at det blir festival også i 2009, sier Sandberg.

Underskuddet er uansett lite gunstig for et selskap som avsluttet regnskapsåret 2007 med et driftsunderskudd på 6,3 millioner, åtte millioner kroner i gjeld og negativ egenkapital.