— Med dette blir MGP 2009 historisk i norsk sammenheng, sier Meldodi Grand Prix (MGP)s prosjektleder i NRK, Stian Malme, i en pressemelding.

Kjente låtskrivere har stått i kø for å delta i MGP 2009. Blant finalistene finner vi navn som Tone Damli Aaberge, Mariann Thomassen fra Surferosa, Christian Ingebrigtsen, Simone Larsen fra D'Sound og Marte Wulff.

Den internasjonalt anerkjente låtskriveren Hanne Sørvaag fra Stavanger bidrar med to låter. Den ene, «Tricky», var egentlig tiltenkt Britney Spears.

- Viktig arena

— MGP har gjennom de siste 4 årene bygget seg opp til å bli en av de viktigste arenaene som norske låtskrivere og artister kan profilere seg på. Det ser vi på antallet kvalitetsbidrag som er sendt inn til MGP 2009, og dette gjør det mulig å utvide konkurransen fra 18 til 21 bidrag, sier Malme.

Du kan se MGP-show fem lørdager i januar/februar 2009. Tre delfinaler gjennomføres i Kongsvinger, Bodø og Grenland, med 7 konkurrerende melodier i hver delfinale, dette mot 6 tidligere.

«Siste Sjansen» har tidligere vært sendt som opptak av 6 melodier, men sendes i 2009 som utvidet og direktesendt versjon fra Ålesund med 8 melodier som konkurrerer.

Årets vinner leder showet

Det hele topper seg med finalen i Oslo Spektrum lørdag 21. februar. Der konkurrerer 8 melodier om seieren.

Vinneren av årets MGP, Maria Haukaas Storeng, vil stå på scenen også i 2009. Da får vi se henne som programleder sammen med MGP-veteran Per Sundnes.

De er foreløpig ikke klart hvem som skal fremføre de 21 bidragene til MGP 2009, men her er listen over låtene og låtskriverne:

«Dikt Mæ En Himmel»

Melodi: Svein Gundersen

Tekst: Rolf Mokkelbost

Svein Gundersen startet sin karriere som musiker i band som The Dedications og Aunt Mary. Som komponist har han en lang merittliste bak seg: han har skrevet musikk til 15 musikaler, 16 norske spillefilmer, og låter som ”Har en drøm”, ”Ei hand å holde i”, ”Se ilden lyse” (OL-sangen), ” og ”Den store stjerna”. Han produserte også tidenes mest solgte album i Norge, Sissel Kyrkjebøs Julealbum fra 1987. «Left Right»

Tekst og melodi: Mats Lie Skåre

Mats Lie Skåre er låtskriver og produsent i Eccentric Music sammen med David Eriksen og Thomas Eriksen. Han har skrevet låter og produsert musikk for blant annet Sichelle, og jobber i dag med den nye plata til Tone Damli Aaberge.

«Party»

Melodi: Robin Nordahl og Thomas Ewel

Beats og riff: William (Nasty Kutt)

Tekst: KeSera

KeSera består av Raymond og Nahom som lager fengende norsk hiphop med partybeats. Nasty Kutt har levert beats til flere norske hiphop-artister som for eksempel Jaa9&OnklP, og har vunnet DJ-konkurransen DMC National Championchip flere ganger. Robin Nordahl har vært låtskriver og produsent på en rekke produksjoner i Norge og utlandet, deriblant som låtskriver i MGP 2008. Thomas Ewel er gründer og idémaker, og Robins samarbeidspartner i mange prosjekter.

«Like an angel»

Tekst og melodi: Julius Winger og Ole Jørgen Olsen

Julius Winger er musiker og låtskriver. Han har gitt ut to kritikerroste album Store sanger om våren (2005), og Kjærlighet og andre misforståelser (2008). Han har blant annet blitt omtalt som en verdig viderefører av arven etter Erik Bye.

«Soul Train»

Tekst og melodi: The Rebelettes

The Rebelettes er et oslobasert band med bakgrunn fra andre jenteband som The Laundrettes og Bronco Busters. De elsker soul fra sekstitallet, og henter inspirasjon i fengende soul-låter fra Motown-artister som Martha and The Vandelleas og The Supremes. Bandet består av Ragna Nordenborg, Linda Kastbakken, Anne Liv Tressel og Cathrine Nysæter.

«Carrie»

Tekst og melodi: Solgunn Ivana og Hans Petter Aaserud

Solgunn Ivana og Hans Petter Aaserud har jobbet tett sammen en årrekke. Hans Petter er kjent som låtskriver, gitarist og vokalist fra bandet Trang Fødsel. I produksjons- og plateselskapet Your Favorite Music AS jobber han med artister som Robert Post, Susanne Sundfør, Kine Nesheim, Alexandria Quartet og Heine Totland. Solgunn har bakgrunn som jazz- og popvokalist, og jobber for tiden som komponist og tekstforfatter.

«Alt har en mening nå»

Melodi: Thomas Thörnholm, Michael Clauss og Danne Attlerud

Tekst: Jan Vincent Johannessen

Thomas Thörnholm er musiker, komponist og produsent, og har levert bidrag til MGP i Sverige og Norge mange ganger. Danne Attlerud er forfatter, komponist og artist, og har komponert låter for blant annet Björn Skifs, Hep Stars og Jan Johansen. Sammen med Lasse Andersson skrev de låten ”High” til Knut Anders Sørum som representerte Norge i ESC i 2004. I år har de med seg produsent og komponist Michael Clauss. Tekstforfatter Jan Vincent Johannessen har blant annet skrevet for Placido Domingo, Sissel Kyrkjebø, Wenche Myhre, Roy Rogers og Carol Dennis.

«Like you did (yesterday)»

Tekst og melodi: Janni Santillan

18 år gamle Janni Santillan er halvt filippinsk og halvt norsk, og skrev denne låta da hun var var fjorten gammel. Janni har sunget i barnegruppa ”Splash”, og i dag spiller hun piano, synger og skriver låter.

«Te stein»

Melodi: Bertil Bertelsen

Tekst: Olav Nygaard, Morten Horn og Ronny Bertelsen

Bertil Bertelsen spiller i Brønnøysundsbandet Publiners, og tekstforfatterne Ronny Bertelsen, Morten Horn og Olav Nygaard spiller i samme band. Publiners spiller Folk'n Roll som de selv kaller sjangeren sin for, og har gitt ut to album. De er kjent fra NRK-programmet ”Lyden av lørdag”.

«Shuffled»

Tekst og melodi: Jane Helen

Jane Helen er et Oslobasert rockeband som består av Mona Wold, Sandra Cecil Ekdahl, Dordi Elin Drønen, Solveig Skretting Vaaland og Christine Litekalsøy. De har spilt sammen siden 2002, og ga ut sin første EP ”huh” i 2007. De har vært playlistet på radio i New York og Berlin, og har spilt mye live, både i og utenfor Oslo.

«Two of a Kind»

Melodi: Trond Andreassen

Tekst: Trond Andreassen og Christian Bloom

Trond Andreassen er kjent som vokalist og låtskriver i rockebandet Ricochets som han dannet sammen med Alexander Kloster-Jensen i 1998. Bandet jobbet raskt opp status som Norges beste liveband, har turnert i Norge, England og Skottland, og gitt ut tre kritikerroste album Slo-mo Suicide (2000), The Ghost Of Our Love (2003), Isolation (2005).

«Ride»

Tekst og melodi: Marte Wulff

Marte Wulffs debutplate Jacket (2006) fikk mye oppmerksomhet i media, ble spilt på radio og ble nominert til Spellemannsprisen som ”Årets nykommer”. Siden har hun gitt ut Safety Pins(2007), og er blant annet kjent for duetten ”Racing” med Erik Faber som gikk til topps på hitlister i Norge.

«Seven Seconds»

Melodi: Simone Larsen og Simen Ériksrud

Tekst: Simone Larsen

Simone er kjent som vokalist og låtskriver i bandet D'Sound som ble dannet i 1993, debuterte med platen Spice of life (1996), vant Spellemannsprisen for beste popalbum med Beauty Is A Blessing (1998) og har til sammen gitt ut 5 album. I 2005 ga Simone ut sitt første soloalbum Last Days and Nights.

«Men, men, men!»

Tekst og melodi: Hilde Marstrander

Hilde Marstrander er født og vokst opp i Oslo, har vært med på å starte The Rebelettes, deltatt i surfebandet Honey Lulu's og dannet Chicas del Coro med Hege Austheim i 1998. I 2001 skrev hun”Drive On” som ble en radiohit med Vidar Busk, og hun har skrevet flere låter for bluesbandet Texas Twisters. Hilde Marstrander jobber som redaktør, motejournalist og illustratør.

«Do It Again»

Tekst og melodi: Hanne Sørvaag og Harry Sommerdahl

Denne duoen har tidligere skrevet American Idol-låten og Maria Arredondos nr 1. singel i Norge ”Brief and Beautiful” sammen. Hanne Sørvaag har i løpet av kort tid markert seg som internasjonal låtskriver. Foruten å ha skrevet låter for American Idol, markerte hun seg da hun skrev ”Disappear” for No Angels som representerte Tyskland i ESC 2009 i Beograd.

«Tricky»

Tekst og melodi: Hanne Sørvaag og N2, Niklas Bergwall og Niclas Kings.

Hanne Sørvaag har i løpet av kort tid markert seg som internasjonal låtskriver. Foruten å ha skrevet låter for American Idol, markerte hun seg da hun skrev ”Disappear” for No Angels som representerte Tyskland i ESC 2009 i Beograd.

«Find My Girl»

Tekst og melodi: Alexander Stenerud

Alexander Stenerud er kjent fra bandet Zuma, dannet i 1995 med Henrik Njaa. Debutalbumet Juno kom 2001, og solgte 18000 eksemplarer. Bandet har hatt flere store radiohiter både fra Juno, og deres andre album Rainboy (2003). Zuma har vært nominert til spellemannsprisen og Hit Awards, og kom til Siste Sjansen i MGP 2008 med låten ”Always Always”.

«Fairytale»

Tekst og melodi: Alexander Rybak

Alexander Rybak er musiker, komponist og skuespiller. Han har opptrådt med blant annet Arve Tellefsen og Morten Harket. Rybak vant Kjempesjansen på NRK i 2006, og i 2007 hadde han rollen som felespilleren i Oslo Nye Teaters oppsetning av Spelemann på taket. For denne rollen ble han tildelt Heddaprisen for sin innsats.

«Sweeter Than A Kiss»

Tekst og melodi: Christian Ingebrigtsen og Laila Samuelsen

Laila Samuelsen er kjent som vokalist fra bandet The Tuesdays, og er en profilert låtskriver som har skrevet hits for Alejandro Fuentes, Maria Arrodondo, Venke Knutson og mange flere. Hun har medvirket som låtskriver på over 25 album.

Christian Ingebrigtsen er en av Norges mestselgende artister som medlem av gruppen A1. Gruppen oppnådde internasjonale topplisteplasseringer, og er kjent for hiter som ”Everytime”, ”Caught in The Middle”, ”Take On Me” og ”Summertime Of Our Lives”. Han startet sin solokarriere i 2003. «U Look Good»

Melodi: Surferosa og Lars-Erik Westby

Tekst: Mariann Thomassen

Surferosa er et norsk pop/rockeband som ble dannet i 2000. De albumdebuterte med Shanghai My Heart (2003), og har siden gitt ut The Force (2005) og The Beat on the Street (2008). Mariann Thomassen er frontfigur i Surferosa. Lars-Erik Westby er produsent og komponist, og har de siste årene jobbet med forskjellige artister som Surferosa, D'Sound og Karen Jo Fields.

«Butterflies»

Melodi: David Eriksen

Tekst: Tone Damli Aaberge, Mats Lie Skåre, Billy Burnette

David Eriksen jobber som låtskriver og produsent, og har jobbet med internasjonale artister som Clay Aiken, Lindsay Lohan og Jessica Simpson. I Norge har han blant jobbet med Name, Venke Knutson og Tone Damli Aaberge. I 2005 var Eriksen Idol-dommer. Mats Lie Skåre er låtskriver og produsent i Eccentric Music sammen med David Eriksen og Thomas Eriksen. Tone Damli Aaberge ble kjent da hun kom på en 2.plass i Idol 2005, og har siden gitt ut Bliss (2005) og Sweet Fever (2007).