— Hvorfor er det for eksempel ikke slott i Setesdal, spør Andreas Aase.

Forleggeren sitter på plenen i Otterdalsparken i Kristiansand og forteller om Portal Forlags nye prosjekt.

Denne gangen er det ikke bøker forlaget byr på, men derimot kulturhistoriske bussturer. Den første går 20. til 22. september opp gjennom Setesdal, over til Sirdal, ned til Farsund og Lista og tilbake til Kristiansand. Her vil passasjerene få svar på mye de ikke visste at de lurte på, og en av tingene som belyses er altså spørsmålet om hvorfor det ikke kneiser slott og borger på fjelltoppene opp langs Setesdal.

— Målgruppa er ikke akademikere som vet alt, men folk med et minimum av interesse for verden rundt seg og grunnen til at den er blitt som den er, sier Aase.

Yngre til Italia

Hittil har rundt 20 mennesker meldt seg på den første turen, og mange har også signalisert interesse for en lengre tur til Firenze til våren.

— Firenze-turen appellerer etter det vi kan se til et litt yngre publikum, sier Andreas Aase.

— Den tredje turen vi jobber med går til Lesbos. Her er vi avhengige av et samarbeid med Fly Nonstop, sier seniorrådgiver Petter Hangeland fra UiA. Han og førsteamanuensis Olav Arild Abrahamsen er Andreas Aases medsammensvorne i prosjektet. Ideen på alle turene er å underholde deltagerne med humørfylt informasjon på tre nivåer.

— Nivå én er det menneskelige, og vi har gitt det tittelen "Helter, skurker, kjærlighet og død". Setesdal er fullt av dette, og det blir stopp mange steder, for eksempel ved Reiårsfossen. Dro du på dans i Setesdal før i tida visste du aldri hvordan det kunne ende, sier Hangeland.

Også tyveåringer

Sammen har de to femten års erfaring med å lage tilsvarende bussturer for utenlandske UiA-studenter.

— Det gikk veldig bra! Når tyveåringer kan synes dette er spennende, ja hvorfor ikke tilby det til folk flest, sier Aase.

I tillegg til liv, død, kjærlighet og sånn, får busspassasjerene også informasjon på det arrangørene kaller nivå 2 og 3. — Nivå 2 er å si litt om den lokale historien. Når kom det mennesker hit? Hva har de trodd på? Og hva har de levd av? For eksempel. Til dette har vi Olav Arild Abrahamsen som har skrevet blant annet Farsunds historie, sier Aase.

"Hvorfor er vi så rike?"

Selv har han hånd om nivå 3, som handler om det globale perspektivet.

— For eksempel: Hvorfor er vi så rike i denne regionen og i dette landet? Jo, det handler både om flaks og om at vi har fortjent det. Jeg trekker fram fem flaks-årsaker. To av dem kan du gjette deg til, men resten tror jeg ikke så mange vet om. Skal du finne ut av det må du nesten melde deg på turen, reklamerer forleggeren.

Nøyaktig de samme temaene vil bli presentert for turdeltagerne på turen til Firenze og Lesbos neste år.

— Vi skal se hvordan det går, og så følger vi opp med flere turer. Forlaget har knyttet til seg 100 forfattere, og mange av dem har god formidlingsevne, sier Aase.