rogn57.jpg Foto: Kjartan Bjelland
lakserogn buen 2.jpg Foto: Kjartan Bjelland
rogn015.jpg Foto: Kjartan Bjelland
rogn021.jpg Foto: Kjartan Bjelland
Kunstner Maria Koolen Hellmin foran lakserognen. Foto: Kjartan Bjelland
lakserogn buen.jpg Foto: Kjartan Bjelland
rogn64.jpg Foto: Kjartan Bjelland
GLAD: - Dette er det største kunstverket jeg har skapt, og det har vært enorme utfordringer underveis, sier en glad og lettet Maria Koolen Hellmin. Foto: Kjartan Bjelland
FORNØYD: - Det er veldig spennende og passe provoserende, sier en strålende fornøyd kulturhusleder Alfred Solgaard til Maria Koolen Hellmin. Foto: Kjartan Bjelland
VED BUEN: Det tildekkede kunstverket kommer på plass foran Buen kulturhus, og festes med solide kjettinger i en tung konstruksjon som ligger på elvebunnen. Foto: Kjartan Bjelland
KUNSTNERISK: - Alt for kunsten, sier daglig leder Atle Søyland i Søyland Sjøentreprenør AS, og kastet klærne for å feste presenningen under vann. Foto: Kjartan Bjelland
TILDEKKES: Før avgang fra Gismerøya dekkes kunstverket med presenning, slik at den kan avdukes på høytidelig vis lørdag. Foto: Kjartan Bjelland
SPYLES: Den pent lakkerte glassfiberkulen spyles med saltvann for å være ren og fin til festseremonien ved Buen lørdag. Foto: Kjartan Bjelland
PÅ VANNET: - Den flyter helt perfekt, konstaterer en lykkelig kunstner Maria Koolen Hellmin i det lakserogna sjøsettes fra havnelagerkaia på Gismerøya. Et kobbel av fagfolk fra Sjøentreprenør Søyland AS og AF Gruppen monterer presenning, og klargjør kunsten for slep. Foto: Kjartan Bjelland

MANDAL: — Oj, så stor den er, utbryter den svenske kunstneren Maria Koolen Hellmin når hun ser lakserogna ligge like ved Mandals nye gangbro til Buen.

Men er det noen som vet akkurat hvor diger den er, så er det henne. For det er hun som har skapt kunstverket som er sju meter i diameter, rager fem meter opp i luften, veier fem tonn og bærer navnet "Denne rogna klekkes snart".

Halvannen time tidligere ble kulen sjøsatt fra havnelagerkaia på Gismerøya der den har "ligget i hi" i vinter i påvente av at den nye broen skulle bli ferdig.

— Det kjennes helt uvirkelig, og jeg er kjempenervøs. Hittil har jeg bare testet en liten modell hjemme i badekaret, sier Koolen Hellmin i det den blir sjøsatt.

Hun har imidlertid hatt et kobbel av solide fagfolk til å gjøre kompliserte beregninger, og utbryter et gledeshyl når rogna flyter som den skal.

Stjerne fra himmelen

Over to er gått siden Maria Koolen Hellmin vant konkurransen om utendørsutsmykningen ved Mandals nye kulturhus, og inspirasjonen er hentet både fra lakseelven og stjernehimmelen.

— Selve Buen er jo formet som en laks som ligger med halen i bue, og jeg fortsetter historien som arkitektene har begynt på, forklarer hun.

— Jeg tenker på Buen som en laksehunn som har lagt seg der for å gyte. Hvordan den har navigert seg hjem til elven er jo et mysterium, kanskje er det via stjernene. Derfor kan den oransje kulen også være en planet som har trillet ned fra himmelen, smiler kunstneren som ønsker å åpne fantasien for ulike tolkninger.

I tillegg til kjemperogna skal det også utplasseres mindre kuler på land, men hvordan dette skal gjøres er ikke helt klart ennå.

— Egentlig skulle de formes som lysende oransje prikker over gangbroen, men det lot seg ikke gjøre, og jeg samarbeider nå med Asplan Viak om å finne andre løsninger, sier Koolen Hellmin.

Komplisert logistikk

Kunstverket har en kostnadsramme på én million kroner, og arbeidet har i tillegg til avanserte tekniske beregninger også bydd på logistiske utfordringer:

— Jeg trodde den kunne transporteres fra Sverige i ett stykke, men det gikk ikke, sier Koolen Hellmin som gjorde de første arbeidene i Nyköping. "Rogna" har en kjerne av isopor, er dekket med et tjukt lag polyester, er sparklet og malt med samme maling som på oljeinstallasjoner, og har en tung stålkonstruksjon i bunnen. Nå er det lenket til bunnen av Mandalselva med tjukke kjettinger.

Vi har aldri lagt egg på denne måten før. Det er nok noe av det mest spesielle vi har gjort

Ved påsketider i fjor ble kunstverket fraktet til Mandal i 16 deler på tre trailere. Det siste året har både Skogsøy Båt, Umoe Mandal, Tor Fasseland AS, Søyland Sjøentrepeneur AS og AF Gruppen vært involvert i ferdigstillelsen av den spektakulære kulen, og tirsdag meldte TT anlegg seg inn i kunstteamet ved å bistå med kran,

— Jeg har fått fantastisk god hjelp, de har gjort en kjempejobb, sier kunstneren om sine samarbeidspartnere.

— Vi har aldri lagt egg på denne måten før. Det er nok noe av det mest spesielle vi har gjort, sier daglig leder Atle Søyland i Sjøentreprenør Søyland AS. Tirsdag måtte han kaste varmedressen, og jobbe med bare armer i iskaldt vann for å feste presenningen før rogna kunne dra av sted bak slepebåten "Bjørnen".

— Alt for kunsten!, smiler han.

Stor festivitas

At verket skulle dekkes med presenning, var et ønske fra kulturhusleder Alfred Solgaard:

— Den skal jo avdukes på lørdag med stor festivitas, og kan ikke ligge i all sin glans fram til da, sier han.

Solgaard er strålende fornøyd med verket:

— Det er spennende, og et stort løft for byen. Det er engasjerende og passe provoserende slik et kunstverk skal være, og vil nok bli stoff til leserinnlegg i lokalavisen i hvert fall ett år framover, mener han.

Den digre lakserogna avdukes i forbindelse med den offisielle åpningen av Adolph Tidemanns bro, og Buens kulturhusleder antar at Mandal blir satt på verdenskartet:

— Nå blir det Eiffeltårnet, den kinesiske mur og lakserogna som blir synlige fra månen. Såpass ambisjoner må vi ha, ler han.