Galleri Dronning Josephine er navnet på galleriet som vil være åpent i sommersesongen, og som i år skal vise grafiske arbeider av trioen Kjell Nupen, Ørnulf Opdahl og dronning Sonja.

— Det er veldig gøy at vi får vise arbeidene våre der, sier Nupen til Fædrelandsvennen.

De tre inngikk nemlig i 2010 et samarbeid om kunstprosjektet "Tre reiser – tre landskap", og året etter opprettet de stiftelsen "H.M. Dronning Sonjas kunstnerstipend". Startkapitalen fikk de fra salget av 50 grafikkmapper der de bidro med åtte trykk hver.

Det er blant annet disse 24 trykkene som skal stilles ut i Galleri Dronning Josephine etter at de det siste året har vært på en landsomfattende turné fra Lillesand til Svalbard.

Ærefullt

NYTT GALLERI: Galleri Dronning Josephine åpner torsdag i Oscarshall på Bygdøy og vil være åpent for publikum i sommersesongen. Foto: Nejad, Arash

— I tillegg viser Tiina Kivinen et trykk, forteller Nupen – og sikter til den finske grafikeren som i juni 2012 ble den første mottakeren av "The Queen Sonja Nordic Art Award". Prisen er på hele 400.000 kroner, og skal deles ut av stiftelsen annet hvert år til en ung, nordisk kunstner som jobber med papirbasert kunst.- Det er ærefullt å ha fått være med på å bygge opp denne stiftelsen, og flott at vi på dette galleriet får vise i litt bredere omfang hva vi holder på med, sier Nupen. Han sitter selv i stiftelsens styre sammen med dronningen, Opdahl, den danske trykkeren Ole Larsen og tidligere Henie Onstad-sjef Karin Hellandsjø.

— Det er etter initiativ fra dronningen at åpningsutstillingen i Galleri Dronning Josephine skal knyttes opp mot stiftelsen, forteller Hellandsjø, som er stiftelsens prosjektleder for å utvikle prisprogrammet.

Neste år planlegger hun en enda større utstilling der alle de nominerte til dronningens pris skal få stille ut hos Norske Grafikere.

Nye arbeider

Kjell Nupen forteller at samarbeidet med dronningen fortsetter, og hun er jevnlig på besøk i atelieret på Hånes og hos Ole Larsen i Helsingborg, der hun arbeider med nye verk. Mange vil huske at trykkene hun stilte ut på Galleri Bi-Z i fjor høst ble revet bort, og pengene derfra går med til å bygge opp stiftelsens kapital.

— Og så skal hun ha sin første separatutstilling på Galleri Nicoline i Kragerø i sommer, opplyser Nupen.

De tre har dessuten utstillingsplaner både i New York og Stockholm, og håper også å knytte til seg flere kunstnere etter hvert.

— Vi ser på dette som en spennende begynnelse, og ikke en spennende slutt, sier Kjell Nupen som selv trekker i finstasen torsdag, og inntar de kongelige gemakker i det som en gang var lystslottet til kong Oscar I og dronning Josephine. Slottet sto ferdig i 1852, og ble museum i 1881. Det gjennomgikk en omfattende renovering for få år siden, og det nye galleriet har nå fått plass i det gamle kjøkkenet.