SIRDAL: — Jeg må presisere: Alkoholservering har ingenting med saken å gjøre, sier Åse Ryvarden, direktør i Riksteatret, til fvn.no onsdag kveld.

Fvn.no skrev i går at Riksteatret har bestemt seg for å droppe Sirdal som spillested, fordi de mener overnattingstilbudet er for dårlig. Det var Sirdølen som først meldte om saken.

— Lite og litt enkelt hotell

Ryvarden bekrefter at overnattingstilbudet er hovedgrunnen til at de nå sier stopp for nye forestillinger i Agder-kommunen, men:

— Det er mer komplekst enn det. Når vi reiser rundt, er vi én dag på hvert sted. Vi reiser til stedet, rigger opp, spiller, rigger ned, og sover der vi er. Men i Sirdal er det et lite og litt enkelt hotell. Veldig ofte er vi flere enn de har plass til på sine åtte rom, og det er ganske enkel standard på noen av rommene, sier hun, og opplyser at de er minimum åtte personer, men oftest flere, på turnéene.

Direktøren sikter til Tonstadli, som i 2010 åpnet en ny fløy med åtte hotellrom. Hotellet har imidlertid ikke restaurant eller alkoholservering.

Men det finnes også en del utleieleiligheter i Sirdal.

- Har dere vurdert leiligheter?

— Vi har vurdert de mulighetene som er sammen med kommunen. Men mennesker som bytter bosted hver natt, har ikke med seg sengetøy, matvarer eller har tid til å gjøre rent, svarer Ryvarden, og peker på at mange av hennes ansatte har 120-130 reisedøgn i året.

Måtte avlyse forestilling

I tillegg til overnattingstilbudet har den lille scenen i Sirdal vært et problem de har vært i dialog med kommunen om siden 2008, ifølge Ryvarden.

— Scenen er litt liten. Den tar ikke alle forestillinger. Vi har brukt mye tid på å planlegge, og har gjort om der vi kan. Men allerede i 2008 så vi at dette ikke går i lengden, derfor har våre opptredener i Sirdal siden den gang vært litt mer sporadiske, sier hun, og legger til at de vanligvis er på hvert sted fire ganger i året.

I 2005 måtte en forestilling i Sirdal avlyses fordi scenen var for liten.

— Vi måtte avlyse "Birkeland og Eyde". Da lagde teatersjefen et nytt program, sier hun.

Ifølge direktøren har utfordringene i Sirdal ført til flere problemer for turnédeltakerne.

— Vi går igjennom dette hvert halvår. Vi ser at det har vært en del brudd på våre regler, blant annet på 11-timers hvileregel og tariffen som sier at de ikke skal jobbe etter klokken 23, sier hun.

Ikke utelukket for alltid

Når Sirdal går ut av turnélisten, har Rikstatret valgt Mandal som det fjerde spillestedet i Vest-Agder. Fra før av er Kvinesdal, Lyngdal og Kristiansand på lista.

— Da vi tok ut Tonstad, vurderte vi videre på helt selvstendig grunnlag, sier Ryvarden.

- Var Mandal mer fristende enn Sirdal på grunn av det nye kulturhuset?

— Mandal har søkt i den formelle søknadsrunden. Hvis ikke vi hadde tatt ut Tonstad, er jeg ikke sikker på hvordan det hadde gått, sier hun.

Direktøren understreker at hun synes det er trist å ta ut et spillested.

— Det er ikke sånn at vi utelukker et sted for alltid. Jeg opplever at kommunen allerede har strukket seg så langt de har kunnet. Det er på ingen måte deres feil. Dette er harde realiteter som ikke er så lett å gjøre noe med, sier Ryvarden.