KRISTIANSAND : Vadim Gluzman ble født Sovjetunionen, i det som nå er Ukraina, men flyttet med sine jødiske foreldre til Israel i 1990. Bergen Filharmoniske Orkester (BFO) er med sin historie helt tilbake til 1765 ett av verdens eldste klassiske symfoniorkestre. Det består av 98 musikere, og i 2015 skal de feire sitt 250 årsjubileum.

SOLIST: Den israelske fiolinisten Vadim Gluzman er gjestesolist under kveldens konsert. Han spiller på en Stradivarius fra 1690 som tidligere er eid av den kjente ungarske fiolinisten Leopold Auer (1845-1930).

Royal Albert Hall

BFO har tidligere spilt i Royal Albert Hall i London, Carnegie Hall i New York og Musikverein i Wien. I år skal de turnere i Nederland, Tyskland og Italia, neste år England og Skottland. Men fredag spiller de i Kilden.

— Dette er et gjestespill vi har sett frem til og gledet oss til lenge. Å få presentere "Alpesymfonien" – et av orkesterlitteraturens monumentale storverk – sammen med Korngolds romantiske fiolinkonsert i Sørlandets nye storstue blir et høydepunkt i Bergen Filharmoniske Orkesters sesong. Og det blir svært spennende å få testet ut Kildens salakustikk med et så stort orkesterapparat som i dette tilfellet. Vi som kommer fra Grieghallen er jo akustisk godt vant, uttaler BFO-direktør Bernt Bauge i en pressemelding.

— Grieghallen har lenge vært kjent for å være det beste akustiske lokalet i Norge. Vi får se om de er like fornøyd med Grieghallen etter å ha spilt i Kilden, sier direktør i Kristiansand Symfoniorkester, Håkon Berge, og smiler.

Hjemlig musikk

I tillegg til Richard Strauss' "Alpesymfonien" og Erich Wolfgang Korngolds "Fiolinkonsert i D-dur" blir det også hjemlig musikk, representert med Geirr Tveits "Hardingtonar".

— Det er veldig inspirerende å få besøk av BFO, både for egen del, men også for byens publikum, som får høre et repertoar som vi ikke kunne spilt, sier Berge og tenker på "Alpesymfonien" som er komponert for stort orkester, messingensemble og orgel.