— Det var givende å engasjere lokalmiljøet ved "Nokas"-filmen. Hele regionen følte eierskap til filmen. Det var litt kontroversielt, for det var ikke så lenge etter ranet, men flere av de som kritiserte kom etterpå og sa at filmen var bra, sier Erik Skjoldbjærg.

I 2010 lagde han filmen om norgeshistoriens største ran, da Norsk Kontantservices tellestasjon i Stavanger ble ranet 5. april seks år tidligere. Nå er regissøren i gang med filmatiseringen av Gaute Heivolls bok "Før jeg brenner ned", som omhandler en pyromans herjinger i Finsland sommeren 1978.

Erik Skjoldbjærg Foto: Larsen, Håkon Mosvold

— Jeg vil lage en film som skal virke troverdig, og ønsker derfor å bruke folk fra lokalmiljøet, sier Skjoldbjærg.- Da jeg leste boka til Heivoll, syntes jeg det var en fantastisk godt skrevet bok. Den er spennende, samtidig som den berører deg følelsesmessig. Den følelsen vil jeg ha med i filmen, legger regissøren til.

Amanda-vinner

"Nokas" vant Amanda-pris for beste regi og beste manus, og var i tillegg nominert i kategorien beste film. Skjoldbjærg brukte med hell flere skuespillere uten erfaring i "Nokas", og ønsker å gjøre det samme i filmen om pyromanen i Finsland.

— Vi kommer til å være i Agder for å lete etter ungdom, og spesielt gutter, i alderen 18 til 23 år. De trenger ikke ha skuespillererfaring, men vi er på leting etter talent. Og det vet man ikke om de har før de har prøvd, sier han.

Visuell og variert natur

Regissøren har, sammen med flere representanter fra produksjonsfirmaet Pravda Film, vært på befaring i bygda i Songdalen kommune fire ganger. Det til tross for at det fremdeles ikke er 100 prosent sikkert at det blir filminnspilling i Finsland.

— Vi har ikke noen alternativer til Finsland, og vi ser heller ikke noen grunn til å lete etter et annet sted. Men vi jobber med å få alle brikkene på plass, også finansieringen av filmen, sier produsent Edward A. Dreyer.- Vårt ønske er å gjøre filmen i Finsland. For det første fordi hendelsen skjedde der. Stedet er visuelt, og det egner seg til å lage en film. Det er variert natur, og man kan se mange stemninger på stedet. For det andre ønsker vi å bruke sørlandsdialekten, sier Skjoldbjærg, og røper at hvis de finner de lokale ungdommene de trenger vil det trolig bli en del profesjonelle skuespillere i de voksne rollene.

Omtrent 100 på audition

Regissøren var ikke selv til stede under auditionen i Kristiansand torsdag. Deler av castingjobben har Pravda Film satt bort til Stine Blichfeldt i det lokale firmaet De Jentene Der Filmproduksjon. Drøyt 20 unge menn prøvde lykken på Samsen, og i tillegg har omtrent 80 fått prøve seg gjennom en auditionturné på videregående skoler i Kristiansand, Søgne og Vennesla.

Fredrik Kolstad (22) prøvde også lykken på audition onsdag ettermiddag. - Jeg visste ikke helt hva jeg skulle forvente, så jeg vet ikke helt hvordan det gikk. Men det ville vært utrolig gøy å bli med på en slik filminnspilling. Da jeg var liten hadde jeg jo lyst til å bli kjendis, sier Kolstad og smiler. Til venstre Stine Blichfeldt, som bidrar med castingjobben. Foto: Kjetil Samuelsen

— Det har vært flinke folk innom, men det er mye som skal stemme. I denne omgang ser vi kun etter gutter mellom 18 og 23, og det er en målgruppe det er vanskelig å få tak i, sier Blichfeldt.

På nyåret skal de på leting vestover mot Mandal og østover mot Arendal.