KANDIDAT: Bernt Ivar Tversland, med artistnavnet Depui, har sendt inn bidrag. Han har levert låten "Deadly Romance". Foto: Siv Dolmen

KRISTIANSAND: — Vi er veldig fornøyd med 30 bidrag. Jeg vet ikke helt hva jeg forventet, i en sjanger som kan ansees å være smal. Men at 30 artister har valgt å delta her, er forbilledlig, sier Mira Svartnes Thorsen, prosjektleder for jubileumslåt-konkurransen.

I forbindelse med 100-årsjubileet for allmenn stemmerett for kvinner lanserte i januar Svartnes Thorsen og komiteen for stemmrettsjubileet, som skal feries i Kilden i juni, en nasjonal låtkonkurranse. De ønsket en jubileumslåt som "har en oppegående tekst og en melodi som treffer". Fristen for å sende inn bidrag gikk ut mandag.

KANDIDAT: Anne Marie Almedal har sendt inn bidrag. Hun har levert låten "Kom, se med mine øyne". Foto: Kjartan Bjelland

— Det er hyggelig med kvantitet. Vi håper et er kvalitet også, sier juryleder Bjørn Ole Rasch, som allerede har hørt på noen av låtene.- Nivået er gjennomsnittlig høyt, så det lover godt. Det var et ønske fra juryen om at teksten skal berøre temaet, og at melodien skal være preget av tidløshet, slik at den varer lenger enn tiden vi lever i nå, sier jurylederen.

Flere lokale bidrag

Blant de 30 bidragene som har kommet inn, finner vi artister som Martin Hagfors, Anne Marie Almedal, Tove Bøygård og Terje Dragseth/Knut Nærum. I tillegg er i underkant av tjue av dem artister med tilknytning til Sørlandet, det være seg ekte sørlendinger eller innflyttere som har bosatt seg her eller som studerer her. Ekspempler på det er Almedal, Depui, Alice & The Mountain, Sarah Fullerton og Dragseth.

— Det er hyggelig for landsdelen, og er et tegn på utviklingen vi har blant singer/songwritere herfra, sier Rasch.

— En av to konklusjoner lar seg trekke av dette. Enten er sørlandske musikere betydelig mer opptatt av kvinnesak og menneskerett, enn i resten av landet. Eller så er hovedstadspressen mer opptatt av hvorvidt Biebers sko lar seg spotte på Gardermoen, enn om norske musikere bidrar til demokratiet og den offentlige, åpne dialog. En oppgave som egentlig hviler på nettopp pressen. Jeg er i alle tilfelle svært fornøyd med bidragene, og setter stor pris på alle stemmene, sier Svartnes Thorsen.

JURYLEDER: Bjørn Ole Rasch skal sammen med sine tre jurymedlemmer finne de fem vinnerne. - Vi skal gå inn i materien, og se på det tekstlige innholdet i låtene. Men vi har jurymedlemmer med ekspertise på ulike områder, så det skal gå greit, sier han. Her er han fotografert i studioet sitt i Kongshavn. Foto: Torstein Øen

Sammen med de tre andre jurymedlemmene, Tonje Kaada, rådgiver Amnesty International Norge, Malin Kulseth, pressesjef i by:Larm og Marie Kommisar, musikkprodusent i P3, skal nå Bjørn Ole Rasch jobbe seg fram til vinnerlåten og de fire øvrige låtene som blir premiert.— Det vil nok bli en viss utsiling etter hvert. Alle fire jurymedlemmene skal bli enige, og vi må være enda mer oppmerksomme når det nærmer seg de siste kandidatene. Og så er det jo gøy at det er fem låter som skal premieren, og ikke bare vinneren, sier Rasch.

Jurylederen sier at de trolig har sin rangering klar allerede i midten av mai, men vinnerne blir ikke offentliggjort før på jubileumskonferansen i Kilden 11. juni. Selve vinnerlåta blir i tillegg fremført på jubileumskonserten som skal være i Kilden samme kveld.