SABELTANN: Kyrre Haugen Sydness spiller Kaptein Sabeltann for tredje året på rad. Foto: Kjetil Samuelsen
LANDGANG: Her er Kaptein Sabeltann (Kyrre Haugen Sydness) på vei inn til land i Kjuttaviga. Foto: Kjetil Samuelsen
SKIPSKOKK: Skalken (Robert Skjærstad) blir vraket som skipskokk på Den Sorte Dame. Men kokken skaffer seg egen farkost, og klarer å lure seg med videre i forestillingen. Foto: Kjetil Samuelsen
TAUTREKKING: Pinky (Max August Key Graarud) prøver sammen med Langemann og resten av Sabeltanns mannskap å vinne drakampen. Foto: Kjetil Samuelsen
REGI: Bjørn Sæther (t.h.) har igjen ansvar for regien under Sabeltann-forestillingen. - Jeg gjør en del produksjoner i løpet av året, men dette er en av de morsomste, sier Sæther. Foto: Kjetil Samuelsen
TA EN KIKK: Kaptein Sabeltann (Kyrre Haugen Sydness, t.v.) beordrer mannskapet til å ta en nærmere kikk på Røde Rubens kåk. Foto: Kjetil Samuelsen
SKATTEKART: Under prøvene mangler det noen rekvisitter. Her prøver Pelle Pirat (Kai Kenneth Hansson) å "lese" skattekartet for Kaptein Sabeltann. Foto: Kjetil Samuelsen
SKATTEN: Kaptein Sabeltann og hans menn har funnet det de trodde var skatten. Men den gang ei. Foto: Kjetil Samuelsen
PINKY: Her blir Pinky (Max August Key Graarud) dradd med tilbake fra Kjuttaviga og til Kaptein Sabeltann. Foto: Kjetil Samuelsen
GIR SEG IKKE: Kaptein Sabeltann gir seg ikke, og vil ha tak i skatten til Grusomme Gabriel. Foto: Kjetil Samuelsen
GISSEL: Kaptein Sabeltann (Kyrre Haugen Sydness, foran) gir ordre om å ta med Sunniva om bord i Den Sorte Dame, slik at hun kan byttes mot hemmeligheten om hvor Grusomme Gabriels skatt befinner seg. I bakgrunnen stikker Pinky inn i Tante Bassas vertshus for å finne det han tror er skatten. Foto: Kjetil Samuelsen

KRISTIANSAND: — Vi prøver å gi hver forestilling sin egen signatur, sier Terje Formoe, mannen bak Kaptein Sabeltann.

Sent mandag kveld er det klart for premiere på årets forestilling; "Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels skatt". Vi ble med på en av de siste prøvene.

— Det er en klassiker, og den forestilling vi har spilt mest de siste årene, sier Formoe.

Men i år blir det garantert ikke som tidligere år. Over 100 pyroeffekter skal smelles av, flammer skal kastes over scenen og bruk av laser vil skape 3D-bilder for publikum.

Se bildeserie fra en av prøvene øverst i saken

Pyro fra Las Vegas

I tillegg lover Formoe en overraskelse eller to.

— Vi har kjøpt pyroeffekter fra Las Vegas. To av gutta var på effekt- og pyromesse der. Til forrige forestilling kjøpte vi to maskiner som lager en vannvegg vi kan projisere bilder på. I år bruker vi i tillegg laser og flammekastere. Til sammen snakker vi om over en million kroner på effekter, sier sjørøvergründeren.

— Her kan vi gjøre ting vi ellers må på film for å få gjort. Vi bruker teaterets virkemidler på en annen måte enn vi kan innendørs. Her kan vi få store visuelle effekter, sier Bjørn Sæther, som har regi på forestillingen.

Saken fortsetter under bildet

FEKTING: Røde Ruben, spilt av Morten Svartveit (t.h.), utfordrer Glade Gorm, spilt av Espen Løvås. Foto: Kjetil Samuelsen

"Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels skatt" er endret litt på siden den sist ble spilt i 2010. Regien er endret litt, to nye sanger er lagt til og ensemblet er forsterket med danserne Chenno Tim og Trond André Hansen, begge kjent fra KingWings Crew. Men effektene er nok det publikum vil legge best merke til.

— Vi har sprita opp de to mest spektakulære numrene, "Grusomme Gabriels sang" og "Flammenes herre". For første gang i Sabeltanns historie bruker vi laser, samt at det blir veldig mye mer flammer enn tidligere, sier Sæther.

En tredel av billettene er solgt

"Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels skatt" skal spilles 23 ganger mellom 8. juli og 2. august. Det er plass til 2500 mennesker i amfiet i Kjuttaviga, noe som betyr i underkant av 60.000 billetter. Omtrent en tredel av de er solgt før premieren.

Saken fortsetter under bildet

GRÜNDEREN: Terje Formoe (t.h.) er mannen bak hele Kaptein Sabeltanns verden. Her sammen med Espen Løvås, som spiller Glade Gorm. Foto: Kjetil Samuelsen

— Vi ligger rett rundt 40.000 solgte billetter. Det er mest utsolgt i starten av spilleperioden, og mer ledig mot slutten, sier Terje Formoe.

— Folk kjøper billetter impulsivt. Det er et annet kjøpemønster nå en når vi begynte med Sabeltann-forestillinger. I starten var det billettstorm i februar. Nå sjekker folk yr.no før de kjøper billetter, legger han til.

Forrige uke ble det solgt 3500 billetter, uka før 2500. Formoe er optimist og tror flere etternølere vil kjøpe billett i løpet av de kommende dagene og ukene.

— Jeg vil være fornøyd med nærmere fullt hus. Men med 40.000 solgte har vi dobbelt så mye som de som er nummer to på listen. For 24. år på rad vil vi bli Norges desidert mest sette sommerforestilling, sier Formoe.

Se bildeserie fra en av prøvene øverst i saken

Håndplukket Pinky og Sunniva

Nytt av året er også skuespillerne til de to hovedrollene Pinky og Sunniva. 12-åringene Max August Key Graarud og Johanne Regine Svendsberget er håndplukket av Terje Formoe, og godkjent av regissør Sæther.

Saken fortsetter under bildet

SUNNIVA: Johanne Regine Svendsberget er ny i rollen som Sunniva. Her danser hun med Anne Kine Line (f.v.) og Johanna Mørck, som spiller landsbyfolk, mens Max August Key Graarud, som er ny i rollen som Pinky, står bak sammen med Siw Anita Andersen (Tante Bassa) og Morten Svartveit (Røde Ruben). Foto: Kjetil Samuelsen

— Jeg innførte audition for Pinky og Sunniva når jeg kom hit, men disse kjente Terje og ville at jeg skulle teste dem. Så dette er første gang vi ikke har hatt audition. Men de er veldig proffe. De er tilstedeværende og flinke til å spille. Og alderen stemmer litt mer. I fjor måtte vi sminke ned skuespillerne til barn, nå er det barn, sier regissøren.

— De oppfyller mine forventninger. De har talent og utstråling, begge to, skryter Formoe.

Karrierehøydepunkt

Hovedpersonene selv gleder seg, men merker nervene. De har øvd siden de fikk manusene, og de siste to ukene har det blitt lange dager. Prøvene begynner ikke før tidlig kveld, og klokka passerer ett på natta før de kan gi seg for dagen.

— Vi må snu døgnet litt på halvt, forklarer Max August.

— Jeg sover til omtrent halv tolv, legger Johanne Regine til.

Begge har teatererfaring fra før, men verken deltakelse under Kilden-åpning eller roller i "Evita" kan måle seg med Sabeltann. Rollene som Pinky og Sunniva er foreløpig karrierehøydepunkt.

— Når vi spiller i Kilden, så er vi inne i en sal. Her sitter folk ute. Man kan ikke drive med pyroeffekter og fyrverkeri inne, argumenterer Johanne Regine.

— Det er utrolig gøy, konkluderer Max August.

Se bildeserie fra en av prøvene øverst i saken