KRISTIANSAND: — Jeg tror Madonna har vært viktig. Hun er en bra dame og hun har spilt en veldig stor rolle for kvinner, sier Anne Grete Preus til Fædrelandsvennen før kveldens festforestilling fra Kilden.

Hun trekker fram den amerikanske stjernen som en foregangsfigur i popbransjen.

— Måten hun har styrt butikken på, både kunstnerisk og økonomisk. Hun har sagt hvordan hun ville ha det. Og: 55 med en kjæreste på 25, det er litt flott, smiler Preus.

— Og så bruker hun vel en del triks?

— Å ja. Alle triksene. Det er jo dét det handler om. Gutta har sine triks, jenter har sine. Vi må passe på at vi ikke blir puritanske. Madonna har hatt veldig stor innflytelse, selv om hun ikke akkurat stått for tradisjonelle feministiske ideer, sier artisten, som sier hun selv er mer inspirert av artister som Patti Smith.

Likeverd

55-åringen var tidlig i karrieren en del av band som Veslefrikk og Can Can. Hun gikk solo i 1988 og har siden da befestet sin posisjon som en av Norges fremste artister.

Preus sier hun har et sterkt forhold til 8. mars og stemmerettsjubileet.

— Dagen er en påminnelse om en utvikling som har gitt likeverd. 8. mars minner meg om at alle har fått muligheter og så er det opp til oss å bruke de mulighetene. Jeg kjenner stor takknemlighet fordi jeg har fått en del sjanser som min mor ikke fikk. Jeg har fått bygge opp et yrkesliv på egne premisser i en bransje som var veldig mannsdominert. Derfor synes jeg dette jubileet er veldig gøy å være med på, sier Preus, som mener musikkbransjen har endret seg i positiv retning de siste 30 årene.

— Man ser ikke kvinneobjektifisering som den gangen. Før kunne man lese anmeldelser der det var mer fokus på det ytre enn på musikken. Sånn slipper man ikke unna med lenger.

— Blir en kvinnelig låtskriver i dag tatt like seriøst av bransjen som en mannlig?

— Ja. Minst.