FORHANDLINGSTOG: Her går representanter for Domkirken, skuespillerne og Den Kulturelle Skolesekken inn i Domkirkens menighetskontor for å snakke.

KRISTIANSAND: — Vi er veldig, veldig glade for denne løsningen. Nå går forestillingen som planlagt resten av uka, sier en glad Laura Christina Brøvig Vallenes.

Det var tirsdag formiddag hun og de andre skuespillerne egentlig skulle ryddet ut av Domkirka, etter at performanceforestillingen "Not Just an Angel" hadde blitt stoppet på grunn av melsøl. Det var Domkirkens daglige leder Kari Gunn Emmelthun som mandag satte foten ned da hun så at skuespillerne kastet mel over seg slik at det havnet på gulvet. Jordhaugen nær orgelet var en annen årsak til at samarbeidet brøt sammen.

Performanceserien er ment å ære Camilla Collett og stemmerettsjubileet og fikk altså en brå stans etter de to første fremføringene mandag. Etter planen skulle 1000 tiendeklassinger se forestillingen denne uka, og det er Kristiansand kommune ved Den Kulturelle Skolesekken som finansierer oppsetningen. Agder og Telemark Bispedømmeråd tok initativet.

Ny sjanse

Tirsdag ettermiddag var det klart at 1000 tiendeklassinger likevel får se "Not Just an Angel", og de som gikk glipp av den avlyste oppsetningen tirsdag får trolig sjansen igjen senere i uka. Onsdag kveld vises dessuten en åpen forestilling for alle.

— Melet kunne vært veldig vanskelig å få vekk igjen, og det kunne tettet sprekkene i gulvet, sier daglig leder Kari Gunn Emmelthun som begrunnelse for den midlertidige melstoppen. Hun møtte skuespillertruppen og representanter for Den Kulturelle Skolesekken i Domkirka tirsdag formiddag, sammen med et stort presseoppbud. Avlysningen av forestillingen mandag har vakt medieoppmerksomhet, og sosiale medier flommet tirsdag formiddag over av kulturmiljøets indignasjon over melforbudet.

Det var blant annet derfor Emmelthun fikk flere kameralinser rettet mot seg da hun kom inn i Domkirken for å evaluere eventuelle skader etter mandagens forestillinger.

Møttes på halvveien

— Jeg har veldig lyst til å prøve igjen å få til en løsning, sa Laura Christina Brøvig Vallenes til Emmelthun.

— Det vil jeg også, men ikke mens vi blir filmet av media. Kan vi gå et annet sted, spurte Emmelthun. Og dermed toget hele forsamlingen over gata og inn i Domkirkens kontorlokaler.

— Møtet varte vel en halv time, og jeg opplevde stor vilje fra begge parter om å bli enige, sier Vidar Hartveit. Han er rektor ved Kulturskolen som driver Den Kulturelle Skolesekken for kommunen.

— Vi møttes på halvveien, og ble enige om å redusere området for opptredenen. De legger tepper under og skal heller ikke kaste melet så vidt rundt seg som først, sier Kari Gunn Emmelthun.

Respekt

— Har oppstyret rundt dette vært en ekstra motivasjon for å få til en løsning?

— Nei, jeg har hatt lyst til å komme fram til en løsning med Laura. Jeg har veldig respekt for henne som kunstner, og synes hun er flink. Dette med melet og jorda som de brukte var vi ikke klar over på forhånd, og vi hadde nok sagt nei hadde vi visst om det, sier Emmelthun.

— Betyr dette at mel og jord heretter er uønsket i Domkirken?

— Nei, det må vi vurdere fra gang til gang, sier Emmelthun.

— Har du spurt noen fagpersoner om dette med hvorvidt mel er skadelig for gamle bygninger?

— Nei, ikke ut over en annen person ved domkirkekontoret, sier Emmelthun.

Fædrelandsvennen har ringt byggmester Helge Paulsen som er konsulent for Fylkeskonservatoren i Vest-Agder. Han sier dette:

— Jeg kjenner ikke til at dette skal være skadelig, og skulle ikke tro at det er noen fare ved det. Hvis dette var tilfelle ville det jo vært mye problemer med for eksempel gamle stabbur med melbinger, sier Paulsen.