OSLO : — Det er litt skremmende å bli sett på. Å ikke kunne gjøre ting uten at det blir lagt merke til. Det er ikke sikkert det er sånn, men det kan føles sånn, sier Jonas Alaska, mens han rusler over Grünerløkka sammen med Fædrelandsvennen.

Opplevelsen av plutselig å være en offentlig person er noe av det 24-åringen bearbeider på sin kommende plate. Han sier det kan være en ubehagelig følelse å se seg selv utenfra.

— Jeg er ikke så god på det. Det er litt skummelt, og det tar tid å venne seg til det, sier han.

Følelser

På debutplata, som ga Åmli-artisten en spellemannpris for beste nykommer, tok han opp en rekke alvorlige temaer. Det vil han fortsette med på oppfølgeren "If Only as a Ghost", som etter planen skal være i butikkene på nyåret.

— Jeg har en god følelse når det gjelder tekstene, og føler at jeg kan stå veldig for dem. Det er et fint sprang mellom temaer, men jeg kan jo ikke legge skjul på at jeg er inne på en del triste ting. Mange følelsesmessige ting, sier han.

Som for eksempel døden. Og kjærlighet. Og for å la nerven i låtene komme ekstra tydelig fram, har Alaska spilt inn musikken live og med få instrumenter. Og bak spakene i studio: Dum Dum Boys-gitarist Kjartan Kristiansen. Mannen bak et knippe av norsk rocks aller mest udødelige låter.

— Kjartan er en helt fantastisk produsent. Han gir sangene en rå og ærlig lyd, og det er det jeg ønsker. Det har mye å si at han er låtskriver selv, og har respekt for den delen av prosessen. Jeg skjønte med en gang vi traff hverandre at vi måtte gjøre noe kreativt sammen. Vi har mange av de samme tankene, og dessuten er han en varm og fin fyr, sier Alaska.

Kick

-Det er et stort kick å være i en boble i studio og være kreativ. Det er da det gir mest mening for meg å holde på med dette, sier Alaska, som tar med seg flere nye låter til Kilden. Foto: Siv Dolmen

De to har tilbrakt ti dager i studio i Sverige, sammen med resten av Alaskas band. En lykkelig tid, forklarer låtskriveren.— Det er et stort kick å være i en boble i studio og være kreativ. Det er da det gir mest mening for meg å holde på med dette. Problemet nå er at jeg har for mange sanger. Jeg må luke vekk noen, og det er fryktelig vanskelig, sier sørlendingen, som selv synes det fins hit-materiale på plata. Det er imidlertid ikke hans fokus.

— Det viktige er å lage en plate jeg selv har lyst til å ha i bilen. Det er det eneste jeg tenker på. Sånn tror jeg alltid det vil være. Og bør være.

Etter lanseringen av plate nummer to, håper han også å kunne sette kursen mot utlandet. Interessen fra diverse aktører var der allerede etter debutalbumet, men hovedpersonen selv syntes det var for tidlig.

— Jeg ville ikke utsette plate nummer to i et år, bare for å prøve meg i utlandet. Men jeg har holdt kontaktene jeg knyttet sist, og det er et mål for meg å komme meg ut nå, sier han.

Nye låter i Kilden

Noen av de nye låtene blir presentert i Kilden fredag, da Alaska for første gang spiller et fullt sett i Kristiansands nye konserthus.

— Jeg ble veldig glad da jeg hørte at jeg skulle spille der. Jeg liker den type konserter, med et lite band og et sittende publikum, sier Alaska, som har med seg Thomas Aslaksen og Silje Mygland til Kilden.

Etter tung konsertvirksomhet i sommer, mener singer/songwriteren at han er blitt en bedre liveartist. Men han er fortsatt like nervøs før han skal på scenen.

— Det er ingen voldsom bedring på det området, men jeg er blitt flinkere på å kjøre på. Det har hjulpet at jeg har gjort mange jobber som har gått bra. Det er veldig viktig for meg å levere skikkelig bra hver eneste gang. Og hvis folk har hørt meg før, så skal jeg overbevise dem igjen, sier han.