KRISTIANSAND: — Det har ikke vært ett eneste negativt ansikt å se blant dem som har blitt spurt om å bidra. Kulturnatta har etablert seg som noe som er veldig viktig for folk i byen, og det har vært fantastisk å se hvor flinke, ressurssterke og positive folk har vært når vi har arbeidet med dette, sier Louise Tallaksen Pariggi.

Det var i midten av mars hun fortalte Fædrelandsvennens lesere at kommunen hadde gitt henne engasjementet med å koordinere Kulturnatt 2012. Da hadde Sørf i flere år hatt hånd om arrangementet som første gang ramlet av stabelen i 1998. Et halvt år senere kan Pariggi presentere et ferdig kulturnattprogram. Her går det fram at 22 spillesteder, scener og lokaliteter er med, alle sammen sentrert rundt aksen Torvet/Markens.

Programkomité

— Kristiansandere mener alt som er litt vekk fra Markensgate er usentralt, så vi har forsøkt å konsentrere det mest mulig, sier Pariggi. Hun var i vinter litt tvilende til om antallet innslag kunne komme opp mot tidligere år, men med cirka 110 bidrag og innslag er mangfold og kvantum like godt dekket som før. Det skyldes ifølge koordinatoren at hver av de fem i programkomiteen hver har et rikt nettverk i sine respektive miljøer. Disse er: Cynthia Trydal, José Eduardo Flores, Pål Alvsaker, Sara Næss Klokkervold og Pernille Benestad.

— Vi har jo sett at folk utenfra nå har begynt å snakke om hvor "hipp" Kristiansand har blitt, sier Pariggi med adresse til den senere tids diskusjon om Kristiansand som "den hippeste byen på planeten".

— Men det er mye viktigere hvordan vi ser på oss selv, og jeg er ikke med på at det nå er snakk om en "sørlandsbølge" av kultur. Dette er noe som har kommet over tid, og det er mange vi kan takke for at det har blitt slik, sier Pariggi.

Hovedvekten i programmet er lagt på utøvere som bobler i overflaten som "up and coming", og komiteen har ikke gått inn for å sikre seg de største og mest kjente navnene.

Tungt program

— Det er litt derfor vi ikke gjør noe større poeng ut av at for eksempel Erik Faber spiller et teaterstykke på Mean Bean (Kunstmuseumskafeen) sammen med Morten Liene, sier Pariggi.

Gamle Aladdin Kino er en av de sentrale scenene under kulturnatta. Her skal forfattere som Rune Belsvik, Birger Emanuelsen, Terje Dragseth, Pål Gitmark Eriksen, Geir Nummedal og Erling Kittelsen lese opp, og her skal det vises kortfilmprogram med bidrag fra blant andre Steffan Strandberg, Jonas Matzow Gulbrandsen og Kristian Landmark.

— I år har vi også fått med Ernst som scene, og her har vi et virkelig tungt program. På kvelden skal de rulle ut parketten foran scenen slik at det blir mulig å danse der, sier Pariggi.

Den ortodokse presten Christoforos Schuff, som den siste tiden har engasjert seg sterkt for tiggerne i byen, blir også å høre på kulturnatta. På Haandverkeren synger han egenkomponerte viser sammen med Marie Schuff under navnet Simpleminded.

Debatter

— Vi får usynlig teater også ved dramalinja på Vågsbygd Videregående Skole. Jeg kan ikke si hva det er, for noe av det vi har lagt vekt på er at kulturnatta skal overraske, sier Pariggi.

Det som imidlertid har blitt ganske vanlig er at kulturnatta også byr på debatter. I år arrangerer Protestfestivalen debatt om fenomenet "kulturkjerringer", mens Ordskifte setter opp en paneldebatt om kulturbyen Kristiansands vei videre.

— Har dette gått lettere enn ventet?

— Det kan jeg ikke si før arrangementet erferdig, sier Pariggi