KRISTIANSAND: — Dette er jeg veldig skuffet over, sier Laura Christina Brøvig Vallenes til Fædrelandsvennen. Hun er leder for Norsk Skuespillerforbund avdeling Agder som har base på Aladdin, og som organiserer om lag 20 profesjonelle skuespillere i og utenfor Kilden.

"Økt profesjonalisering" er et stikkord i den nye strategien, og det legges vekt på styrking av kompetansesentrene for rytmisk musikk, film, litteratur, visuell kunst – og amatørteater .

— Vi har vært i aktiv dialog med kommunen om å danne et kompetansesenter for scenekunst og dans, og føler vi har blitt møtt med positivitet og velvilje. Derfor blir jeg nokså oppgitt når det eneste som nevnes er kompetansesenter for amatørteater, sier hun.

Skuespillerne hun leder er alle profesjonelt utdannet, eller har levd av yrket i minst fem år. Selv arbeider Brøvig Vallenes med performancegruppen "loop loop loop", og holder i tillegg på med en mastergrad i kunstfag.

Black box-miljø

— Vi ønsker å utvikle en type black box-miljø som kan knytte oss som arbeider profesjonelt til andre miljøer både nasjonalt og internasjonalt, sier hun, og legger til dette også vil skje i samarbeid med kompetansen på Kilden. Amatørbegrepet i strategiplanen rimer ikke med disse ambisjonene.

Kulturdirektør Stein Tore Sorthe forklarer formuleringen i strategiplanen slik:

— Grunnen er at Rosegården i dag får penger av fylkeskommunen for å være et kompetansesenter for amatørteater. Det er altså et eksisterende kompetansesenter ved siden av de vi har for rytmisk musikk, film, litteratur og visuell kunst. Men det står også at scenekunst og dans er et av de feltene det kan være aktuelt å styrke med tanke på kompetanse og profesjonalisering, sier han. Men innrømmer også:

— Det er mulig vi ikke har vært tydelige nok der.

Strategiplanen legges for øvrig snart ut på høring, og da kan alle som vil komme med innspill og innsigelser.

Glede på Odderøya

At et av de nye hovedsatsingsområdene er oppbygging av kunstmiljøet på Odderøya skaper derimot glede:

— Det er veldig bra at kommunen vil satse på videreutvikling av det profesjonelle kunst- og kulturmiljøet som er skapt her ute, sier billedkunstner Kristin Evensen, en av de over 150 kulturarbeiderne som har sitt virke på øya.

Kommunen har i alt 90 leiekontrakter med ulike aktører, og det er aktivitet i alle bygg. I forslaget til ny strategi er det en uttalt målsetning å utvikle en forutsigbar og fleksibel utleiepolitikk, samt å legge til rette for fellestjenester.

— Odderøya er viktig ikke bare i Kristiansand, men er også en unik satsing i norsk sammenheng. Selv om det finnes tilsvarende miljøer andre steder, er det nå bygd opp et ganske enestående flerfaglig profesjonelt produksjonsmiljø her.

Dessuten er det flott at kommunen satser på kompetanseutvikling i kunstmiljøet generelt. I den forrige kulturstrategien vektla de å reise store bygg. At de nå vil satse på innholdsproduksjon veldig positivt, sier Kristin Evensen.