Øyparadiset San Esperito er ikke lenger et paradis. En diktator av den gamle skolen har tatt over hele den 1025 kvadratkilometerstore republikken, og kontrollerer absolutt alt, til og med politiet. Dette vil ikke «The Agency» ha noe av. Det setter inn deg, og du skal slå deg sammen med den lokale motstandsbevegelsen og lage kaos for general Salvador Mendoza.

Og kaos blir det fra første stund. Du lander med fallskjerm på stranden, og før du vet ordet av det, ligger det ti korrupte polititjenestemenn livløse i sanden. Du redder den lokale geriljalederen fra fengsel og deretter går det slag i slag med ganske standard anti-gerilja-virksomhet. Du befrir landsbyer og skyter de slemme, stjeler biler, båter og fly, hopper i fallskjerm og det meste du kjenner fra andre spill som bygger over GTA-lesten.

Spillet er ikke akkurat en kjempeutfordring, men jeg liker egentlig at det er litt lett. Du har en slags halvautomatisk siktefunksjon som gjør at så lenge du peker med våpenet sånn cirka i retning bandittene, sitter kulene der de skal. Hvis du trenger mer presisjon på avstand går det også an å zoome inn.

I tillegg til de vakre omgivelsene du skyter i fillebiter, er Rico selv det aller kuleste med spillet. Han kan noen særegne triks, som å hoppe opp på taket av biler i fart og surfe av gårde som en siddis på Solastranda. Han kan også bruke en entrehake til å hekte seg fast i biler som kjører forbi, slippe ut fallskjermen og la seg dra opp i luften. Som spillet selv sier, dette er en glimrende metode for å se San Esperito fra luften. Hvordan vår helt greier å pakke sammen fallskjermen i farta og gjøre den klar til neste stunt, er et mysterium, men det får vi vel bare godta.

Det tar ikke så lang tid å skyte seg gjennom historien i Just Cause, men jeg synes ikke det gjør det minste. Gjennomsnittlig har du ikke rundet mer enn 20 prosent av spillene du har i hylla uansett. Spillet er et friskt pust i en sjanger som preges av teite kopier, og anbefales for alle som digger tropisk action.

**Just Cause

Utgiver:** Eidos

Sjanger : Action

Plattformer: Xbox 360, Xbox, pc, PS2