Oslo: – Jeg kan ikke kommentere hvor langt vi er kommet, men jeg bekrefter at vi har saken til behandling, sier informasjonssjef Andreas Kjeldsberg Pihl i Konkurransetilsynet til Dagens Næringsliv.

Kjeldsberg sier til NTB at utgangspunktet for tilsynets behandling er en klage fra selskapet C+C records der Christer Falck er sjef.

– Vi skal vurdere om de forholdene som er klaget inn, omfattes av bestemmelser i konkurranseloven, sier Kjeldsberg Pihl.

Utestengt

Alle artistene på Christer Falcks selskap ble i fjor høst utestengt i 12 uker fra VG-lista etter at Falck med NRKs Lydverket på slep demonstrerte hvordan han kunne få Warlocks single «Stay Warm» inn på en 5. plass på VG-lista topp 20. Selskapet brukte 25.000 kroner på å la hip-hop’ere kjøpe 500-600 eksemplarer av singelen. I Lydverket fortalte Christer Falk at han ville vise hvor lett det er å manipulere singellisten. Han hevdet at dette foregår i stor skala.

Fremmer egne artister

Over fem sider nyttårsaften brakte Dagens Næringsliv en rekke påstander om at de fire store selskapene Warner Music, Sony BMG, EMI og Universal bruker VG-lista som verktøy for å fremme egne artister.

Det er spesielt singlelista som skal være lett å manipulere, etter at lovlig og ulovlig lasting av musikk fra nettet har gått hardt ut over salget av singler. Men det blir også stilt spørsmål ved utvalget av utsalgssteder som er med. En Bergens-gruppe var ikke i nærheten av listeplassering tross flere tusen solgte singler, mens det i Oslo-området holder i massevis for listeplassering å sende en ukjent artist til «signeringer» på en håndfull kjøpesentre i et geografisk begrenset område.

– Sladder

Det er Gramofonplategrossistenes Forening (CGF) som er innklaget for Konkurransetilsynet. CGF skal ivareta interessene for de største platedistributørene, men utarbeider også salgsstatistikken som ligger til grunn for VG-lista. CGF deler sekretariat med IFPI Norge som representerer de største plateselskapene.

IFPI-direktør Sæmund Fiskvik avviser kritikken.

– Sladder. Rykter. Bransjen kryr av svarte kafeer hvor folk sitter og sladrer. Særlig om VG-lista. Jeg er blitt avslappet til sånne rykter, sier avtroppende direktør for IFPI, som representerer de internasjonale plateselskapene i Norge, Sæmund Fiskvik til Dagens Næringsliv.