ARENDAL: Området ved Hove er for mange kjent som flåttens mekka. Men under Hovefestivalen denne uken har blodsugerne tydeligvis vært lite hissige. Medic Sør, som er innleid til festivalen, har bare registrert ti tilfeller der flåtten har satt seg fast på festivaldeltakerne.

— Vi har hatt ytterst få tilfeller. Men det er mange folk her, og flåtten blir trolig trampet ned, sier daglig leder i Medic Sør, Frode Konnestad.

Redde byfolk

Helsepersonellet har imidlertid fått mange henvendelser fra folk som er bekymret.

— Mange byfolk lurer på om den er farlig. Men det hele er litt opphauset. Flåtten er ikke livsfarlig, og vi har medisiner her, sier Konnestad.

Seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, Reidar Arne Mehl, har i flere år forsket på flått på Hove. Han er mildt sagt overrasket over hvor få flåttbitt som er registrert.

— Ti tilfeller er veldig lite. Men det er ikke sikkert at alle sier fra eller oppdager dem, sier han.

Liker ikke vått tøy

Han opplyser at det skal være lite flått i selve området til Hove leirsenter, hvor festivalen arrangeres. Men i skogen rundt er det derimot registrert mye flått. Det var her at Norges første tilfelle av hjernebetennelse etter flåttbitt ble registrert for om lag ti år siden.

— Det må imidlertid sies at Hove ikke er et veldig farlig område. Det er ikke mer flått der enn ellers på Sørlandet, sier han.

— Kan regnet ha gjort flåtten mindre hissig?

— I regnvær går folk med støvler og våte klær. Flåtten er ikke mindre hissig, men den fester seg ikke på vått tøy. Når været nå har blitt bedre, kan det derfor bli flere tilfeller av flåttbitt, sier Mehl, som ikke har noen tro på at flåtten er blitt trampet ned av folkemassene.

— Når den blir trampet ned, kryper den bare opp igjen.

Ingen til lege

Samtlige personer som hittil er bitt av flått på festivalen, er blitt behandlet på stedet. Ifølge Frode Konnestad har ingen behøvd legehjelp.

— Vi klyper flåtten ut, men det er noe folk også kan gjøre selv. Hvis de ikke får fjernet alt, gjør ikke det så mye. Flåtten vil dø uansett. Men hvis folk får symptomer på borreliaviruset, som er rød ring og influensasymptomer, skal de undersøkes av lege. Vi oppfordrer folk til å følge med i tre til fem dager etter bittet, sier han.