KRISTIANSAND: — Når styret for Kilden gjør et enstemmig vedtak, og på toppen av det hele applauderer sitt eget vedtak, så er det et klart signal om at man mener det nå er mulig å bygge et fullt ferdig kulturhus innenfor vedtatt kostnadsramme.

Styreleder for Kilden, Stein A. Hannevik, er på linje med den positive holdning som gjennomsyret styrets møte i går. Der ble det besluttet å jobbe videre med det forslag som nå kalles alternativ D og utvikle dette til et forprosjekt for teater- og konserthus for Sørlandet.

Som Fædrelandsvennen omtalte sist fredag, innebærer dette at det opprinnelige utkast til kulturhus blir kuttet med en etasje, eller tre meter i høyden. Byggets bredde blir også redusert med vel fem meter.

— Den bearbeidelse som prosjekt har vært gjennom de siste ukene, har gitt oss innsparinger og reserver som gjør at jeg ikke ser noen betenkeligheter med å anbefale styret å jobbe videre med prosjektet, med sikte på full realisering, sier Ernst Aukland.

Entreprisekostnadene er nå kuttet til 548 millioner kroner. Det er innenfor kostnadsramme. Samtidig er det bygd inn reserver på 174 millioner kroner. Det tilsvarer om lag 30 prosent av entreprisekostnader.

Dessuten vedtok styret i går at det parkeringsanlegget som nå er under bygging ved Kilden, skal selges dersom det er nødvendig for å fullføre kulturhuset. Det er antatt å gi en salgsinntekt på 62 millioner, noe som i tilfellet bringer reservene opp i 236 millioner kroner, eller vel 40 prosent av entreprisekostnadene.

  • Da har vi en helt eksepsjonelt sterk reserve i prosjektet. Har aldri hørt om tilsvarende reserve i noe byggeprosjekt, sier Aukland.

Medlemmene av styret i Kilden IKS, selskapet som står for byggesaken, understreket i går at det er denne fremgangsmåten man skal benytte. Dersom de reserver som ligger i dagens kalkyle ikke er nok, skal parkeringsanlegget selges før det blir aktuelt med såkalte utsettelsesopsjoner. Det vil si å levere deler av kulturhuset som råbygg eller å spare inn på de tekniske løsninger og tekniske installasjoner.

— Bruk av utsettelsesopsjoner må være absolutt siste utvei, påpekte blant annet både Kirsten Lindeberg og Bjarne Ugland i går. Det er synspunkter som hele styret delte.

Men fortsatt ligger det usikkerhet i prosjektet, først og fremst knyttet til et overopphetet bygg- og anleggsmarked.

— Det er først når vi åpner anbudsdokumentene i desember i år at vi vet sikkert hvordan vi ligger an. Men vi er optimister, ikke minst fordi de reservene vi har er ekstremt sterke, sier styreleder Stein Hannevik.