KRISTIANSAND: Egentlig hadde forfatteren Fredrik Skagen gjort seg ferdig med det å skrive bøker. I en alder av 71 år og med noen og tredve bøker bak seg hadde han tenkt å slappe av videre i livet. Men så dukket en pianostemmer opp i hodet hans, en som måtte foreta visse moralske valg.

Det fortalte Skagen på litteraturkvelden i Berges bokhandel i går kveld. Rundt 70 litteraturinteresserte hadde møtt fram for å høre både han og hans forfatterkolleger, Edvard Hoem og Henrik L. Langeland.

Skagens nye kriminalroman heter God natt elskede og foregår i hans hjemby, Trondheim. Et drap skjer i bydelen Byåsen, og akkurat det ble han fortalt ikke var spesielt troverdig. Men det skjedde faktisk to drap der mens han skrev boka.

— Når jeg starter på ei bok, vet jeg ikke hvem som skal dø. Det skjer ting mens man skriver, og sånn sett arbeider jeg helt omvendt av Agatha Christie som alltid hadde en disposisjon klar før hun skrev, fortalte han de fremmøtte. Etter mottakelsen av høstens bok er han nå inspirert til å fortsette å skrive - og gjerne mer krim.

— For det er mye tvilsom moral i dette landet. Det jukses, bedras, drepes og stjeles mer enn noen gang før, hevdet han.

Presten i Søgne

Edvard Hoem presenterte sin bok, Faderen - Peder Bjørnson forsvarer seg, en biografi om faren til Bjørnstjerne Bjørnson, den stridslystne presten som på slutten av sin karriere ble prest i Søgne. Etter å ha gjennomlevd 20 år med rettssaker og spetakkel i andre prestegjeld, håpet familien at livet skulle bli roligere i Søgne. Men det ble det ikke, for der kastet han seg inn i striden omkring bygging av ny kirke på Lunde.

Hoem skulle opprinnelig skrive en biografi om Bjørnstjerne Bjørnson, men han fant så mye interessant stoff at det ble bok om faren hans først.

— Og nå ser jeg at Bjørnson-biografien blir så omfattende at den må utgis i to bind, sa han til Fædrelandsvennen før møtet. Den vil komme ut enten i 2008 eller i 2009. Spenning fra kulturlivet

Henrik Langeland skapte en bestseller i 2003 med Wonderboy, en spenningsroman fra næringslivet. Verken han eller forlaget regnet med noen stor etterspørsel, så første opplag var i to tusen eksemplarer. Salget stoppet på 110.000!

I år er han tilbake med Francis Meyers lidenskap som han kaller en spenningsroman fra kulturlivet. Den 53 år gamle professoren Francis Meyer forelsker seg voldsomt i en 26 år gammel masterstudent, samtidig som han finner et unikt originalmanuskript av Petter Dass. Og akkurat det siste er basert på en sann historie.

— Jeg satt på Blindern og snakket med en professor som fortalte om et slikt funn i en pappkasse fra et dødsbo. Og det manuskriptet er nå å finne i det nye Petter Dass-museet på Alstahaug, sa han.

Denne romanen skal bli film, og hvis alt går etter planen, blir det premiere i 2009.